Νέα «ανάφλεξη» στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να προκαλέσει τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και η οποία δίνει την δυνατότητα στους υποψήφιους αγοραστές των υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ να έχουν πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα τους, ακόμη και σε απόρρητα στοιχεία.
Έτσι, η τροπολογία δίνει στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τη δυνατότητα να αξιώνει από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και των άλλων εταιρειών των οποίων είναι μέτοχος, «όλες εν γένει τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των απορρήτων, που αφορούν στο νομικό πρόσωπο και τη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών, αποκλειστικά και μόνον προς εξυπηρέτηση του νομικού, οικονομικού και τεχνικού ελέγχου των εταιρειών, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης».
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει, σύμφωνα με την τροπολογία, το δικαίωμα της πρόσβασης στα δεδομένα αυτά, είτε για τον εαυτό του, είτε για λογαριασμό των εγκεκριμένων υποψηφίων επενδυτών – και οι κοινοποιούσες εταιρείες, είτε το ΤΑΙΠΕΔ, εξαιρούνται από κάθε αστική ή διοικητική ευθύνη για την αποκάλυψη των εν λόγω πληροφοριών.
Από πλευράς τους, οι υποψήφιοι επενδυτές υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά μόνο για τη διαμόρφωση της επενδυτικής τους απόφασης, καθώς η κοινοποίησή τους σε τρίτα πρόσωπα απαγορεύεται.
Με άλλη τροπολογία, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταργούνται οι τυχόν μεταβατικές έδρες των Πρωτοδικείων που λειτουργούσαν στις έδρες των Ειρηνοδικείων.
Ορίζεται, επίσης, πως στην κλήρωση για τον ορισμό του εισαγγελέα της έδρας τριμελούς Εφετείου στην εκδίκαση κακουργημάτων, καθώς και του αναπληρωτή του, θα μετέχουν αντεισαγγελείς.