Η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 1,12 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, μειωμένης κατά 7,4% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.
Η βιομηχανία όπλων της Γερμανίας επιρρίπτει ευθύνες για τη μείωση των εξαγωγών της στην κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία επέβαλε περιορισμούς στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών σε χώρες εκτός της ΕΕ και του NATO αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2018, καθώς και στους περιορισμούς στις εξαγωγές προς τα κράτη που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη.
Οι περιορισμοί μετατράπηκαν ουσιαστικά σε εμπάργκο τον Νοέμβριο, μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, που πάντως χαλάρωσε ελαφρά τον Μάρτιο.
Πέρυσι, οι κυβερνητικές εγκρίσεις εξαγωγών όπλων μειώθηκαν κατά σχεδόν το ένα τέταρτο, στα 4,82 δισεκ. δολάρια. Ήταν η τρίτη συναπτή χρονιά συρρίκνωσης των εξαγωγών της γερμανικής βιομηχανίας όπλων.
Το 2015 ήταν η τελευταία χρονιά που η γερμανική βιομηχανία είχε καταγράψει αύξηση των εξαγωγών της, που ανέρχονταν σε 7,86 δισεκ. ευρώ.
Τα κυβερνητικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν κατόπιν ερώτησης του βουλευτή των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ.
Η απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στα κράτη της συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 αφορά μόνο νέες παραγγελίες, όχι ήδη εγκεκριμένες. Ωστόσο, η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ασκεί πίεση ώστε να απαγορευθεί η χρήση όπλων και πυρομαχικών κατασκευασμένων στη Γερμανία στη σύρραξη αυτή, που έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα από τα κράτη που αφορά η απαγόρευση, απέκρουσε χθες Τρίτη την αξίωση αυτή, με τον πρεσβευτή Αλί Αμπντάλα Αλ Άχμεντ να δηλώνει πως τα ΗΑΕ αναμένουν από τη Γερμανία να φροντίσει να εκτελεστούν οι προϋπάρχουσες συμβάσεις.
«Εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που η Γερμανία προτίθεται να οριστούν σε οποιαδήποτε σύμβαση [για την πώληση όπλων] εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης εδώ, αυτό είναι στη διακριτική της ευχέρεια. Αλλά αυτό πρέπει να έχει εφαρμογή μόνο σε νέες συμβάσεις», επιχειρηματολόγησε ο πρεσβευτής.