Επιμένει η Ολλανδία στη σκληρή της στάση απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού, M. Ρούτε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, τόνισε ότι η επιλογή εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να είναι ανοικτή.

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Ρούτε ρωτήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, εάν είναι πλέον βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει έξοδος χώρας από την ευρωζώνη, και ειδικότερα της Ελλάδας τόνισε: «Στόχος μας θα πρέπει να είναι να διατηρηθεί ανέπαφη η ευρωζώνη. Ωστόσο, παράλληλα, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πότε μία χώρα μπορεί να θέλει να φύγει από την ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτή η επιλογή θα πρέπει να είναι εφικτή».

Οι δηλώσεις του κ. Ρούτε αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η χώρα αποτελεί παραδοσιακά σύμμαχο της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει στην ευρωζώνη η κυβέρνηση της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ, ενώ ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γ. Ντάισεμπλουμ, ο οποίος αντικατέστησε τον Φιλέλληνα, Jean Claude Juncker.