Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 μηνών βρίσκεται ο δείκτης της επενδυτικής πίστης στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο οικονομικών Ερευνών ZEW του Μάνχαϊμ.

Η άνοδος ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως οιωνός για τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2013. Το ZEW, το οποίο μετράει την «επενδυτική διάθεση» επιχειρηματιών και αναλυτών, τοποθετεί τον δείκτη στις 31 μονάδες, έναντι μόλις 12 μονάδων που ήταν η αρχική εκτίμηση για τον Ιανουάριο. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στις 6,9 μονάδες.

«Οι ειδικοί των αγορών φαίνεται ότι αναμένουν ότι η θετική διάθεση των οικονομικών αγορών ενδεχομένως να οδηγήσει σύντομα τις εταιρείες στην υλοποίηση επενδύσεων που είχαν αναβληθεί», δηλώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Βόλφγκανγκ Φραντς και προβλέπει μέτρια ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας για το 2013. Σε αντίθετη τροχιά ωστόσο βρίσκεται η καταναλωτική πίστη, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.