Μέσα στο Σαββατοκύριακο προσδοκά η Ελλάδα να έρθει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει συνάψει σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ, που μίλησε στο Reuters.
«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί μέσα το σαββατοκύριακο», εκτιμά ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο Γερμανία και Ολλανδία εγείρουν ενστάσεις, καθώς ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις των δανειστών επί των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
«Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης, οπότε δεν θα εμμείνουν. (Οι Έλληνες) θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Τα δάνεια που έχουν συναφθεί με το ΔΝΤ έχουν επιτόκιο περίπου 5% και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση από τις αγορές, στις οποίες τα 10ετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%, σημειώνει το Reuters.
Επαφές Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν
Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Γιούρογκρουπ, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.
Αμέσως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ , Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.