Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των εγγυητών δανείων πρώτης κατοικίας έδωσε η δικηγόρος – διαμεσολαβήτρια Χριστίνα Γλυκού μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1.
Όπως τόνισε η ίδια τόνισε ότι με τον νόμο Κατσέλη ο εγγυητής έπρεπε να υποβάλει κι εκείνος αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη για να μπορέσει να προστατευθεί, ενώ σημείωσε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα στρέφονται στον εγγυητή όταν ο πρωτοφειλέτης δεν είναι συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις. Σύμφωνα με την ίδια, οι εγγυητές θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν ευθύνες και ειδικά αν ο πρωτοφειλέτης δεν είναι συνεπής.
Με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά ο πρωτοφειλέτης και υπογράφει η σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη του αιτούντος ή νόμιμοι αντιπρόσωποι.
Σε μια ρύθμιση διμερώς πρέπει να υπάρξει υποβολή κοινού αιτήματος πρωτοφειλέτη και εγγυητή με ανάλυση μηνιαίων εξόδων και εσόδων και των δύο ώστε να υπάρξει μια συνολική διαπραγμάτευση.
Επίσης, σύμφωνα με την κ. Γλυκού η υπογραφή της ρύθμισης πρέπει να γίνει και από τους δύο, αλλά και σε περίπτωση διαμεσολάβησης πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο.
Όπως υποστήριξε, υπάρχουν και αποφάσεις δικαστηρίων υπέρ των εγγυητών για απειρία κατά την υπογραφή της συμβάσεως, πράγμα που εξασφαλίζει προστασία από καταδιωκτικά μέτρα, ενώ υπάρχει και το άρθρο 862 ΑΚ σύμφωνα με το οποίο ο εγγυητής ελευθερώνεται, εφόσον από πταίσμα του δανειστή έγινε αδύνατη η ικανοποίησή του από τον πρωτοφειλέτη.
Δείτε το βίντεο: