Στη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες δεν έγινε διεξοδική συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, δεν ήταν προγραμματισμένη άλλωστε, αλλά η Γερμανία, υποστηριζόμενη από ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρή, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες της ειδικής ομάδας υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Οκτωβρίου).
Η κα Μέρκελ χαρακτήρισε σημαντικό να καταστεί σαφές πως μια παρόμοια κρίση του ευρώ δεν μπορεί να επαναληφθεί. Μάλιστα ζήτησε τον αυτοματισμό των κυρώσεων, δηλαδή να επιβάλλονται αμέσως μόλις διαπιστωθεί υπερβολικό έλλειμμα και χρέος. Οι προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν την αναστολή των χρηματοδοτήσεων από όλα τα διαρθρωτικά ταμεία της Κοινότητας (Γεωργικό, Κοινωνικό, Αλιείας, Περιφερειακό και Συνοχής), καθώς και την καταβολή από την ενδιαφερόμενη χώρα ενός κατ’ αποκοπήν ποσού σε «μπλοκαρισμένο» λογαριασμό.
Οι Γερμανοί και οι χώρες που υποστηρίζουν το Βερολίνο πάνε πολύ πιο μακριά ζητώντας επίσης να προβλεφθεί διαδικασία αναθεώρησης της Συνθήκης, ώστε πέραν τον παραπάνω κυρώσεων να προστεθούν και πολιτικές, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών και σε ακραία περίπτωση η συμφωνημένη χρεοκοπία μιας χώρας, η οποία εκ των πραγμάτων θα οδηγεί στην έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς σχετικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, τάχθηκε κατ’ αρχήν υπέρ των κυρώσεων προβάλλοντας το επιχείρημα ότι εάν υπήρχε ένας τέτοιος μηχανισμός πριν από έξι χρόνια δεν θα είχε φτάσει η Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Δεν είμαστε αντίθετοι με τις κυρώσεις, αλλά θέλουμε να δούμε ότι ο μηχανισμός είναι δίκαιος και λαμβάνει υπ’ όψιν και την πλευρά της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η Ελλάδα, ούτως ή άλλως ακολουθεί ένα σκληρό πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι παράλληλα με τις κυρώσεις στα κράτη-μέλη θα πρέπει να προβλεφθούν κυρώσεις και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όταν αυτά δεν τηρούν τις υποχρεώσεις και συνεργάζονται με χώρες φορολογικούς παράδεισους, ευνοώντας με τον τρόπο αυτό τη φοροδιαφυγή.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για αλλαγή πορείας της Ε.Ε. στον οικονομικό τομέα μέσω της αναζήτησης πόρων από την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, φόρου στο διοξείδιο του άνθρακα και της έκδοσης «πράσινων ομολόγων», ώστε οι πόροι που θα συγκεντρωθούν να διατεθούν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Ο κ. Παπανδρέου καταφέρθηκε εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την τακτική που ακολουθούν έναντι των μέτρων που εφαρμόζονται, υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει κατά πόσον υπάρχει πατριωτική διάθεση για την αντιμετώπιση μιας εθνικής κρίσης. Η λειτουργία των κομμάτων και της προηγούμενης κυβέρνησης των μικροκομματικών συμφερόντων, είναι αυτό που μας οδήγησε σ’ αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα, ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, είπε ότι η χώρα μας όπως αναφέρει και η έκθεση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, δεδομένου ότι ακόμη και με τη μείωση των φορολογικών εσόδων δεν επηρεάζεται ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος.
Σε ερώτηση πότε η χώρα θα βγει στις αγορές για δανεισμό, απάντησε ότι η κυβέρνηση θέλει αυτό να γίνει το γρηγορότερο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των αγορών, ενώ για το προωθούμενο ομόλογο της διασποράς είπε ότι θέλουμε να αγγίξουμε τον ελληνισμό του εξωτερικού διότι πιστεύουμε, εκτός των άλλων, ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων είναι και μια καλή επένδυση.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ