Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε με 63,8% από τον λαό, παράλληλα με την επιβολή συναλλαγματικών περιορισμών για τους πολίτες, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην εθνική οικονομία από την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε προηγουμένως, με κύριο χαρακτηριστικό της την οξεία αντιπαράθεση των πολέμιων και των υπέρμαχων αυτού του Συντάγματος.
Στους πολίτες ανακοινώθηκε τις τελευταίες ώρες ότι, για ταξίδια εσωτερικού-εξωτερικού αδιακρίτως δεν δικαιούνται να αγοράζουν συνάλλαγμα αξίας άνω των 10 χιλιάδων αμερικανικών δολαρίων.
Παρατηρητές στο Κάιρο εκτιμούν μιλώντας στο Reuters ότι πρόκειται για κυβερνητική προσπάθεια να περισταλεί η διαρροή κεφαλαίων εκτός Αιγύπτου.
Παρατηρούνται όμως εκτεταμένες αναλήψεις καταθέσεων για τον φόβο επιβολής και νέων αυστηρότερων περιορισμών, την ώρα που ο οίκος Standard’s &Poor’s υποβάθμισε τη Δευτέρα την πιστοληπτική μακροπρόθεσμη ικανότητα της Αιγύπτου.
Ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ τόνισε με διάγγελμα ότι, η κυβέρνηση γρηγορεί για την οικονομία(…) «πρόκειται λοιπόν να λάβει μέτρα για το έλλειμμα, την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την απασχόληση, θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών μας».
Στο πολιτικό πεδίο, άνοιξε σήμερα ο δρόμος και για τις βουλευτικές εκλογές περίπου μετά παρέλευση ενός διμήνου, συμφωνούν οι ίδιοι παρατηρητές.
Για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος η μεν αντιπολίτευση στον πρόεδρο Μόρσι καταγγέλλει παραβιάσεις εκλογικής νομοθεσίας, όμως ο δικαστής που προεδρεύει της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, ο Σαμίρ Αμπού Μαάτι, αναφέρει σήμερα ότι “ελέγχθηκαν όλες” και εκρίθησαν αβάσιμες.
Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Χαλέντ Νταβούντ διαμαρτυρήθηκε που «οι αιτιάσεις μας δεν ελήφθησαν καν υπόψη».
Επ’ ευκαιρία του δημοψηφίσματος σε δύο γύρους φανερώθηκαν βαθειές διαιρέσεις στο εκλογικό σώμα και στην αιγυπτιακή κοινωνία των 83 εκατομμυρίων πολιτών.