Κριτική εφ’ όλη της ύλης για τις βασικές αποφάσεις των Βρυξελλών τους τελευταίους μήνες ασκεί ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας ( Bundesbank), Jens Weidmann, επαναλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις τους για μία σειρά ζητήματα και, ιδίως, για το νέο πρόγραμμα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) που αφορά στην αγορά ομολόγων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
«Μπήκαμε σε μια ολισθηρή πλαγιά» αναφέρει – όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires – για την αγορά ομολόγων ο κ. Weidmann, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί το Σάββατο στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα WirtschaftsWoche.
Ο Weidmann σημειώνει ότι οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν τη λειτουργία του προγράμματος δεν είναι απολύτως αξιόπιστες.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «θα πρέπει να ερμηνεύουμε σε ένα στενό πλαίσιο την αποστολή μας». Κατά την άποψη του, ο ρόλος της ΕΚΤ περιορίζεται στο να διασφαλίζει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει κάτω από το 2%.
Ο επικεφαλής της Bundesbank σημειώνει, εξάλλου, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να τερματίσει την υπερβολικά χαλαρή νομισματική της πολιτική «εγκαίρως», για να αποφύγει τον κίνδυνο να παραβιάσει την αποστολή της στον πληθωρισμό.
Ο πρόεδρος της Bundesbank τάσσεται και κατά του μεγαλύτερου καταμερισμού των κινδύνων μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης χωρίς την αντίστοιχη κατανομή της εθνικής κυριαρχίας και κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις για την παροχή οικονομικής στήριξης.
«Δεν θα πρέπει να μειώσουμε περαιτέρω τα κίνητρα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων ακριβώς επειδή έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο», υπογραμμίζει.
Όσον αφορά τις νέες αρμοδιότητες της ΕΚΤ, για την εποπτεία των τραπεζών, ο κ. Weidmann σημειώνει ότι δεν έχει διαπιστώσει ακόμα κάποιο διαχωρισμό μεταξύ νομισματικής πολιτικής και εποπτικών εξουσιών.
«Κατά την άποψη μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγουμε μια σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τραπεζικής εποπτείας και νομισματικής πολιτικής. Δεν βλέπω αυτό να επιλύεται με ικανοποιητικό τρόπο», αναφέρει.