Παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται η Κύπρος και το γεγονός ότι θα υπογράψει προσεχώς μνημόνιο οικονομικής στήριξης, εντούτοις, παραμένει ελκυστικός προορισμός για ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, για το 2011.
Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σημειώνεται στην έκθεση, κάποιες ελληνικές εταιρείες έχουν, ήδη, επιδείξει ενδιαφέρον για θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες ενδιαφέρονται για ανάπτυξη δραστηριότητας σε ευρύ οικονομικό φάσμα, είτε ως μονάδες κάποιας κοινοπραξίας με κυπριακές εταιρίες, είτε ως υπεργολάβοι.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εγγεγραμμένες 4.000 εταιρείες, εκ των οποίων 414 (δηλ. άνω του 10%) είναι ελληνικές. Ο αριθμός καταγράφεται σταθερά αυξητικός ως προς το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών για ανάληψη έργων στην Κύπρο.
Ενώ το 2009 ήταν εγγεγραμμένες 59 ελληνικές εταιρείες, το 2010 ο αριθμός τους ανήλθε στις 248. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2011 ενεγράφησαν 107 νέες εταιρείες. Συνολικά 99 εταιρείες ανέλαβαν, από το 2009 έως το α’ πεντάμηνο του 2011, έργα που προκηρύχθηκαν από το κυπριακό Δημόσιο.
Πρόκειται, κυρίως, για έργα πληροφορικής και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Συνήθως, οι ελληνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση δημοσίων συμβάσεων, μεταφέρουν στην Κύπρο το δικό τους προσωπικό, περιορισμένου αριθμού, για μερικούς μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Επίσης, περισσότερες από 1.500 ελληνικές εταιρείες φαίνεται να έχουν εγγραφεί για φορολογικούς σκοπούς στην Κύπρο, τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, οι ροές ελληνικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Κύπρο το 2011 ανήλθαν στα 75,5 εκατ. ευρώ, από 132,2 εκατ ευρώ το 2010 και αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, τη σύσταση εταιρειών παροχής συμβουλευτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το σύνολο των ελληνικών ΑΞΕ στην Κύπρο το 2011 (επενδυτική θέση) ανερχόταν σε 3,1 δισ. ευρώ.
Σε αντίθεση με την τάση των ελληνικών ΑΞΕ, οι κυπριακές ΑΞΕ στην Ελλάδα βαίνουν μειούμενες. Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για τις ροές κυπριακών ΑΞΕ στην Ελλάδα, το 2011, σημειώθηκε αντίστροφη ροή ύψους, 744,8 εκατ. ευρώ, φαινόμενο που εξηγείται από την απομείωση του ελληνικού χρέους (PSI). Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών, η επενδυτική θέση της Κύπρου στην Ελλάδα σε επίπεδο ΑΞΕ διαμορφώθηκε σε -1,25 δισ. ευρώ.
Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε Ελλάδα και Κύπρο, το 2011 καταγράφηκε δυναμική άνοδος των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.
Το εύρος των διμερών εμπορικών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 1,67 δισ. ευρώ, έναντι 1,46 δισ. ευρώ το 2010, σημειώνοντας άνοδο 14,4 %. Μετά από μία περιορισμένη μείωση, το 2009, ο διμερής όγκος εμπορίου σημειώνει συνεχή άνοδο, έκτοτε, με παράλληλα αύξηση τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών προς την Ελλάδα.
Το εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζει συνεχές πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδος. Σύμφωνα με την Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο ανήλθαν σε 1,34 δισ. ευρώ, το 2011, σημειώνοντας άνοδο 9,7% έναντι του 2010 (1,22 δισ. ευρώ). Το έλλειμμα στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο σημείωσε περιορισμένη αύξηση της τάξης του 2,7%.
Οι κυπριακές εξαγωγές με προορισμό την ελληνική αγορά κάλυψαν, το 2011, το 23,76% του συνόλου των κυπριακών εξαγωγών, αυξάνοντας το μερίδιό τους, σε σχέση με το 2010 (21,3%). Οι κυπριακές εισαγωγές από την Ελλάδα αύξησαν, επίσης, το μερίδιό τους επί του συνόλου των κυπριακών εισαγωγών από 18,8%, το 2010, σε 21,36% το 2011.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως, πετρελαιοειδή, ηλεκτρικές συσκευές, φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανήματα, ράβδοι σιδήρου, ενδύματα, πλαστικές ύλες και τρόφιμα. Στις ελληνικές εισαγωγές από την Κύπρο ξεχωρίζουν, οργανικά χημικά και φαρμακευτικά, απορρίμματα σιδήρου, ηλεκτρικές συσκευές, ιατροχειρουργικός εξοπλισμός, συσκευές μέτρησης καιοπτικά, λαχανικά και μηχανολογικός εξοπλισμός.
Η Ελλάδα την περίοδο 2000-2011 εδραιώθηκε ως βασικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου, καλύπτοντας το 1/5 του συνόλου των εξωτερικών εμπορικών σχέσεων της χώρας.
Οι εξαγωγές της Ελλάδας κυριαρχούν στην κυπριακή αγορά, καθώς, από 282,1 εκατ. ευρώ, που ήταν το 1999, ανήλθαν στα 1,34 δισ. ευρώ το 2011, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση.
Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία επισημαίνει, ότι η Κύπρος έχει καταστεί ο τέταρτος σημαντικότερος εισαγωγέας των ελληνικών προϊόντων, παγκοσμίως, μετά τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία.