Νέα μέτρα, σίγουρα για το 2014, αλλά πιθανότατα και για το 2013, φέρνει η απόφαση των εταίρων μας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση τελικά αναγκάστηκε να λάβει 7 δισ. και όχι 10,5 δισ. ευρώ σε μετρητά για την κάλυψη των αναγκών του Προϋπολογισμού, καθώς 3,5 δισ. από τα μετρητά της δόσης και άλλα7,8 δισ. από τις τραπεζικές εγγυήσεις θα διοχετευθούν στην επιχείρηση επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.
Η απόφαση του Eurogroup, γράφει η Κυριακάτικη Real News, να καλύψει την υψηλότερη τιμή επαναγοράς των προσφερόμενων χρεωγράφων που μπήκαν στο βιβλίο προσφορών αποδείχτηκε δίκοπο μαχαίρι για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί το δανειακό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια.
Όπως έγινε γνωστό από άριστα πληροφορημένη πηγή του Eurogroup, τα 11,3 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στη δόση-μαμούθ κόπηκαν αυτομάτως από τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος, που ήταν προγραμματισμένες για το τέλος του 2014.
«Είναι απόλυτα σαφές» ,ανέφερε η ίδια πηγή σε ομήγυρη δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, γράφει η εφημερίδα, «πως με τα 109 δισ. του ελληνικού δανείου πρέπει να τα βγάλουμε πέρα για περισσότερο χρόνο και ταυτόχρονα να γίνει και η επαναγορά».
Απ’ όσα μεταφέρουν κοινοτικές και κυβερνητικές πηγές συνάγεται ότι η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της στο τέλος του 2014 ή θα πρέπει να βγει στις αγορές (πράγμα μάλλον ακατόρθωτο) ή θα πρέπει να έχει τα οικονομικά της σε τέτοια τάξη, που ούτε θα χρωστάει, ούτε νέο χρέος θα παράγει, δηλαδή θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.
[…]Πριν φτάσουν στον Απρίλιο, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να περάσουν δια πυρός και σιδήρου απλά και μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση στα 14,8 δισ. των τριών δόσεων του πρώτου τριμήνου του 2013, πλέον των 3,4 δισ. που θα πρέπει να καταβάλλει το ΔΝΤ.
Η τρόικα θα επιστρέψει σιγά σιγά στις αρχές του 2013 και οι ελεγκτές θα βάλουν στο στόχαστρο μια σειρά από υποχρεώσεις-πολιτικά αγκάθια. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει:
– Ένα νέο φορολογικό σύστημα και όχι απλά ένα φορολογικό νομοσχέδιο
– Αναμόρφωση των τελωνείων με πλήρη μηχανοργάνωση (online)
– Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και δομικές αλλαγές
– Πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων
– Μεγάλες αλλαγές στην αγορά ενέργειας, που αγγίζουν τη δομή της ΔΕΗ
– Νέο γύρο συγχωνεύσεων ασφαλιστικών ταμείων, στη βάση ήδη ανειλημμένων δεσμεύσεων
-Ιδιωτικοποιήσεις και παρουσίαση συγκεκριμένων ποσών από αυτές στην τρόικα
-Διαρθρωτικές αλλαγές σε σχέση με τους περιορισμούς στην άσκηση επαγγελμάτων, την υποχρεωτική συμμετοχή σε σωματεία τη σύναψη συμβάσεων, τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες.