Δυνατή θεωρούν οι αναλυτές της Alpha Bank την υποχώρηση του δημοσίου χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον επιβεβαιωθούν οι καλύτερες των αναμενόμενων προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank η εκταμίευση των χρηματοδοτικών πόρων προς την Ελλάδα σηματοδοτεί την αφετηρία ενός δυνητικά ενάρετου κύκλου, όπου η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία θα προκαλέσει εισροές κεφαλαίων και θα αμβλύνει την στενότητα ρευστότητας με αποτέλεσμα την σταδιακή επανεκκίνηση της ανάπτυξης, που με την σειρά της θα τονώσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη έως ότου η οικονομία αρχίσει να ομαλοποιείται και η χώρα να βγαίνει από τα αδιέξοδα της κρίσης.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας μετά τις εξελίξεις αυτές, και με ελαφρά ευνοϊκότερες προβλέψεις από αυτές που χρησιμοποιεί η τρόικα, όσον αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ και την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας στην περίοδο 2013-2020, το δημόσιο χρέος της χώρας εκτιμάται τώρα ότι μπορεί να μειωθεί σε επίπεδα πολύ κατώτερα του 120% του ΑΕΠ το 2020.
Στο ίδιο πλαίσιο υπογραμμίζουν πως η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, με βάση την οποία εκτιμά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους η τρόικα, προσαρμόζεται ουσιαστικά προς το θετικότερο με βάση την υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2012 στο 11μηνο του 2012.
Η υλοποίηση του Προϋπολογισμού αποδεικνύεται πολύ καλύτερη από τις εκτιμήσεις της τρόικα και με βάση τις εξελίξεις στο 11μηνο εκτιμάται τώρα ότι θα έχει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα στη Γενική Κυβέρνηση, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η τρόικα.
«Αυτό θα συμβεί παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων που είχαν προγραμματιστεί να εισπραχθούν το 2012 θα εισπραχθούν τελικά το 2013. Επομένως, η υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2013 ξεκινάει με αβάντα άνω των 2,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τρόικα και με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων μείωσης των δημοσίων δαπανών και αύξησης των εσόδων ύψους 9,6 δισ. ευρώ εντός του 2013.
Εάν σε αυτά προστεθεί η αναμενόμενη μικρότερη πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ από το καταστροφικό -5,4% που προβλέπει η Τρόικα (για λόγους που εξηγούνται στη συνέχεια), το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2013 θα διαμορφωθεί πιθανότατα σε επίπεδα άνω του 2,0% του ΑΕΠ, έναντι 0,0% του ΑΕΠ που προβλέπει η τρόικα. Με αυτή την αφετηρία οι εξελίξεις στη δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2020 θα είναι προφανώς πολύ καλύτερες από αυτές που προβλέπει η τρόικα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.
Οι αναλυτές της Alpha επισημαίνουν πως για την επαναγορά των ομολόγων χρησιμοποιήθηκαν πόροι που προορίζονταν αρχικά για την αποπληρωμή έντοκων γραμματίων του δημοσίου. Η απόφαση δε αυτή συνιστά πλήγμα στις προοπτικές βελτίωσης της ρευστότητας στην οικονομία, σε μια συγκυρία που η διαμόρφωση καλού οικονομικού κλίματος απαιτεί την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
«Η αφαίμαξη των όποιων πενιχρών διαθεσίμων διατηρούν οι τράπεζες προς τον σκοπό χρηματοδότησης του δημοσίου, στερεί πολύτιμη δυνητική ρευστότητα από την οικονομία και αντιστρατεύεται τον αναπτυξιακό χαρακτήρα άλλων μέτρων της οικονομικής πολιτικής. Και, βεβαίως, η διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών δεν είναι ανεξάντλητη», τονίζουν στην ανάλυσή τους.