Για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την Ισπανία η πολιτική κρίση στην Ιταλία προειδοποίησε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, επισημαίνοντας ότι η Μαδρίτη συνεχίζει να μελετά τις ανάγκες για εξωτερική βοήθεια.
Ενδεικτικό είναι ότι το ισπανικό σπρεντ – η διαφορά απόδοσης των ισπανικών δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα δεκαετή γερμανικά ομόλογα αναφοράς – ανέβηκε στις 436 μονάδες βάσης, αφού ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013, ώστε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Το ισπανικό σπρεντ αυξήθηκε 20 μονάδες βάσης από την Παρασκευή, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το υψηλό των 650 μονάδων βάσης στο οποίο είχε φθάσει τον Ιούλιο.
«Κάθε φορά που υπάρχουν αμφιβολίες… για παράδειγμα σήμερα στην περίπτωση της Ιταλίας, όταν υπάρχουν αβεβαιότητες για την πολιτική σταθερότητα μιας χώρας όπως η Ιταλία, αυτό μας επηρεάζει άμεσα», είπε ο Ντε Γκίντος σε μια συνέντευξή του στην ισπανική δημόσια ραδιοφωνία.
Ερωτηθείς για ένα πιθανό αίτημα της Ισπανίας να υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων, ο Ντε Γκίντος απάντησε: «Είναι ένα εργαλείο που η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει και θα λάβουμε την απόφαση που είναι καλύτερη για την Ισπανία».
Οι δηλώσεις του Ντε Γκίντος έγιναν αφού η εφημερίδα της κεντροαριστεράς El País, η οποία έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, απαίτησε από την κυβέρνηση να ζητήσει μια συμφωνία «διάσωσης» από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
«Η αναβολή του αιτήματος για μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ισοδυναμεί με την καταδίκη της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση που θα μετατραπεί δραματικά σε μια μεγάλη αύξηση της ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που κάλυψε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2012 αντλώντας κεφάλαια από τις αγορές, έχει αποφύγει να ζητήσει την παρέμβαση της ΕΚΤ παρότι οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων παραμένουν υψηλές κι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη μια χρονιά δίχως οικονομική ανάπτυξη.
«Εάν τα ασφάλιστρα κινδύνου δεν μειωθούν κατεπειγόντως… η δυσπιστία των επενδυτών προς την Ισπανία θα παραμείνει και η έξοδος από την ύφεση θα είναι αβέβαιη και καθυστερημένη, ίσως μετά το 2014», έγραψε η εφημερίδα.
Πάντως, ο Ντε Γκίντος είπε πως «βλέπει» κάποιες αισιόδοξες ενδείξεις όσον αφορά την ισπανική οικονομία, όπως το ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,3-1,4% το 2012 αντί του 1,7% που προβλεπόταν ως τώρα.