Ότι το «δημοσιονομικό βάραθρο» που διαφαίνεται στις ΗΠΑ απειλεί την παγκόσμια υπεροχή της χώρας, ενώ κινδυνεύει να επηρεάσει μια παγκόσμια ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη, δήλωσε σε συνέντευξή της στο βρετανικό δίκτυο BBC World News, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ
«Το πραγματικό διακύβευμα είναι κατά κάποιο τρόπο η παγκόσμια υπεροχή και η ηγεσία ΗΠΑ», δήλωσε αναφερόμενη στο δημοσιονομικό βάραθρο, τα μέτρα λιτότητας τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η χώρα από τις αρχές του 2013 για τη δημοσιονομική της εξυγίανση, αν δεν επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
«Για να διατηρηθεί η ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο, η αβεβαιότητα πρέπει να αρθεί γιατί η αβεβαιότητα τροφοδοτεί αμφιβολίες για την ηγετική αυτή ισχύ», τόνισε.
Η κυβέρνηση Ομπάμα και η πλειοψηφία των ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεξάγουν επίπονες διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους, ώστε να αποτραπεί η επιβολή σειράς αυξήσεων φόρων και περικοπής δαπανών που θα συνιστούσε μια απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ εκ νέου στην ύφεση.
«Δεν είναι απλώς ένα πολιτικό πρόβλημα, δεν είναι ιδεολογικό, είναι πολύ πιο ευρύτερο από αυτά. Αυτό αναθεωρεί το ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο από οικονομικής και γεωπολιτικής άποψης», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο τούς επιτρέπει κατά συνέπεια να δανείζονται στις αγορές με επιτόκια που ουδέποτε ήταν τόσο χαμηλά, ενώ ορισμένα βασικά στοιχεία της οικονομίας τους δεν είναι καλά.
«Το έλλειμμα είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο στις ΗΠΑ σε σχέση με την ευρωζώνη και το χρέος είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο συγκριτικά με εκείνο της πλειοψηφίας των χωρών της ευρωζώνης, κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας», επισήμανε.
Αν το δημοσιονομικό βάραθρο δεν αποφευχθεί, η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει πως θα υπάρξει μια μετάδοση των συνεπειών σε άλλες χώρες του κόσμου.
«Οι ΗΠΑ υπήρξαν συχνά ένας μοχλός ανάπτυξης και το γεγονός ότι έχουν έναν παράγοντα τόσο σημαντικό σε στασιμότητα, και μάλιστα σε ύφεση, αυτό θα ήταν μια πολύ κακή είδηση για την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε.
«Δεν το χρειαζόμαστε αυτό την παρούσα στιγμή γιατί η ανάκαμψη είναι εύθραυστη στον πλανήτη», πρόσθεσε.