Σύσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου θεσμικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα γίνει νόμος του Κράτους από την προσεχή εβδομάδα, πραγματοποιείται σήμερα.
Αυτή λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να διευκρινιστούν κρίσιμες πτυχές του ζητήματος, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διπλός στόχος της προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών και της επιτάχυνσης της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, που είναι το βασικό ζητούμενο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι θεσμοί ζητούν διορθωτικές παρεμβάσεις επί του τελικού σχεδίου της κυβέρνησης, πριν αυτό οδηγηθεί στη Βουλή. Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του παλαιού και νέου καθεστώτος, με τους θεσμούς να ζητούν το νέο προστατευτικό πλαίσιο να μην θέσει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Ένα ακόμη ζητούμενο, που ενδεχομένως να αποτελέσει μέρος της της θεματολογίας στη σύσκεψη, είναι η διάρκεια ισχύος του νέου νόμου. Οι θεσμοί ζητούν η πλατφόρμα να μείνει ανοιχτή μόνο για έναν χρόνο και να υπάρξουν εξαιρέσεις μόνο για μακροχρόνια ανέργους και για άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, που θα πρέπει να υπάγονται σε μόνιμο πλαίσιο προστασίας.
Επιπλέον, μένει να φανεί τι θα συμβεί με τις 135.000 εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, που η κυβέρνηση θέλει να ενταχθούν αυτόματα στη διαδικασία που θα ισχύσει από εδώ κι εμπρός, με βάση τα ισχύοντα κριτήρια. Βασικό θέμα είναι και το πώς θα εξασφαλίζεται ο διαρκής οικονομικός έλεγχος του δανειολήπτη.
Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες πρέπει να έχουν καθοριστεί, ώστε το διάδοχο θεσμικό πλαίσιο για την παροχή προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών να ψηφιστεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, όταν και θα λήξει η παράταση του νόμου Κατσέλη.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, χθες, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη στρατηγική της κυβέρνησης για να αποκτήσει η χώρα «μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς».
Πρώτο κρίσιμο βήμα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, με το κυβερνητικό σχέδιο να προβλέπει οικονομική «ασπίδα» ύψους 500 εκατομμυρίων, μέσω των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου και της δόσης του δανείου. Η κυβέρνηση στοχεύσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου.