Την εκτίμηση ότι η εξασθένιση της οικονομίας της ευρωζώνης θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, «οι αναγκαίες προσαρμογές στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών και των μη χρηματοπιστωτικών τομέων και η επίμονη αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να βαρύνουν στην οικονομική δραστηριότητα»,
Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, προβλέπει ότι «αργότερα το 2013, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά, καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα ενισχύεται και η χαλαρή νομισματική πολιτική μας και η σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγορών θα επιδράσουν στην οικονομία».
Οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζες αναθεώρησαν επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις τους, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα κινηθεί το 2013 μεταξύ μείωσης 0,9% και αύξησης μόλις 0,3%, ενώ πριν από τρεις μήνες εκτιμούσε ότι θα κινηθεί μεταξύ -0,4% και 1,4%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε, επίσης, τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2013, που αναμένει να κυμανθεί μεταξύ 1,1% και 2,1% από το εύρος 1,3% έως 2,5% που ανέμενε προ τριμήνου. «Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν σχετικά υψηλός για κάποιο διάστημα. Πρόσφατα, μειώθηκε και αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 2% το 2013», επισήμανε ο Ντράγκι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε, επίσης, το ενδεχόμενο να καθορίσει αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις που δέχεται από τις τράπεζες της Ευρωζώνης, χωρίς πάντως να λάβει απόφαση.
«Συζητήσαμε σύντομα για την πολυπλοκότητα που συνεπάγεται ένα τέτοιο μέτρο και τις πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις, αλλά δεν μπήκαμε σε περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.
Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων θα ήταν ένας τρόπος να πιεσθούν οι τράπεζες να μην τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ.
Ο Ντράγκι επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αναχρηματοδοτεί της τράπεζες της Ευρωζώνης με σταθερό επιτόκιο και χωρίς περιορισμούς για όσο διάστημα είναι αναγκαίο και τουλάχιστον έως τις 9 Ιουλίου 2013.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κατέληξε σε απόφαση για τη μετακύλιση του χρόνου λήξης των ελληνικών ομολόγων που έχουν εθνικές κεντρικές τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους.
«Δεν είχαμε μία ενδελεχή συζήτηση για το θέμα. Συζητήσαμε βέβαια για αυτό», αλλά «δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων και αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από τον ιδιωτικό τομέα, ο Ντράγκι τόνισε ότι ο δημόσιος τομέας είναι που εισφέρει τα κεφάλαια για το ελληνικό πρόγραμμα.