Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης «συμφώνησαν να δώσουν εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις για να συναφθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε μήνυμά του μέσω του Twitter, παρά τις ανησυχίες για τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια συμφωνία για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Η έναρξη διαπραγματεύσεων και η κατάληξη τους σε μία εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία είναι πολύ σημαντική. Η Ιαπωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης.

«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την επίτευξη συμφωνίας», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πολιτική βούληση για να καταλήξουμε σε μία απόφαση».

Η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν ήδη πραγματοποιήσει πολυετείς διαβουλεύσεις για τον προσδιορισμό των πεδίων εφαρμογής της συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις εθνικές κυβερνήσεις να της δώσουν εντολή για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο.