Νομότυπα αρνήθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την πρόσβαση σε δύο έγγραφα που αφορούν την ελληνική οικονομική κατάσταση στο πρακτορείο Bloomberg, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι η δημοσιοποίησή τους θα έθιγε την προστασία του δημόσιου συμφέροντος της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ και της Ελλάδας.

Στις 20 Αυγούστου 2010 η δημοσιογράφος του Bloomberg, Γκάμπι Τέσινγκ, ζήτησε από την ΕΚΤ την πρόσβαση σε δύο έγγραφα, τιτλοφορούμενα «Η επίπτωση των εκτός αγοράς συναλλαγών επί του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους. Η περίπτωση της Ελλάδας» και «Η συναλλαγή Titlos και το ενδεχόμενο υπάρξεως παρεμφερών συναλλαγών που επηρεάζουν τα επίπεδα του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη».

Η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση στα εν λόγω έγγραφα, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος όσον αφορά την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, απόφαση που το Bloomberg αμφισβήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Γενικού Δικαστηρίου, απέρριψε αυτή την προσφυγή για τους εξής λόγους:

Πρώτον, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα ότι υφίσταται επιτακτικό δημόσιο συμφέρον που δικαιολογεί τη δημοσιοποίηση των οικείων εγγράφων, εκτιμώντας ότι, όταν η δημοσιοποίηση ενός εγγράφου θίγει το δημόσιο συμφέρον, η ΕΚΤ οφείλει να αρνηθεί την πρόσβαση.

Δεύτερον, το Γενικό Δικαστήριο εξέτασε αν η εκ μέρους της ΕΚΤ άρνηση πρόσβασης στα έγγραφα πάσχει πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως, ως προς την ύπαρξη τυχόν κινδύνου να θίγεται το δημόσιο συμφέρον, όσον αφορά την οικονομική πολιτική της Ένωσης και της Ελλάδας.

Παράλληλα, το Γενικό Δικαστήριο υπογράμμισε ότι, κατά τον χρόνο έκδοσης της αρνητικής απόφασης, το περιβάλλον ήταν πολύ ευάλωτο για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και η σταθερότητα των εν λόγω αγορών ήταν εύθραυστη, ιδίως λόγω της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.