Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες αποτέλεσε το βέλτιστο δυνατό υπό τις παρούσες συνθήκες, εκτιμά ο βελγικός Τύπος, αποτιμώντας τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Κοινή είναι η αίσθηση ότι η εν λόγω συμφωνία αποσόβησε μεν τον κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας για την Ελλάδα και θα εξομαλύνει την κατάσταση για κάποιο διάστημα, τονίζουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για λύση προσωρινή.
«Για μια ακόμα φορά η ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σώζουν την Ελλάδα στο πάρα πέντε από τη χρεοκοπία», αναφέρει στο σημερινό φύλλο της η «De Tijd» σε άρθρο με τον τίτλο «Η ευρωζώνη συμφωνεί για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Αν και η λύση που προκρίθηκε έχει έναν μάλλον «εμβαλωματικό» χαρακτήρα, θα είναι η πρώτη φορά που όλοι θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σωθεί η Ελλάδα, παρατηρεί η εφημερίδα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η εκταμίευση των δόσεων θα γίνεται μόνον εάν και εφόσον έχουν εκπληρωθεί αυστηρές προϋποθέσεις.
Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, αν και το ελληνικό πρόβλημα «παραμένει ουσιαστικά άλυτο», η κατάσταση «θα σταθεροποιηθεί για κάποιο διάστημα», ενώ και το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Για μια «περίπλοκη συμφωνία που κατέστη δυνατή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προκειμένου να μην προκληθεί πανικός στις αγορές», κάνει λόγο η «De Standaard» σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη βοηθάει την Ελλάδα να περάσει τον χειμώνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμφωνία αυτή «ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες», καθώς οι διαφωνίες ΕΕ-ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «παραμένουν αγεφύρωτες».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η καταβολή των χρημάτων τελεί υπό την αίρεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων, αυστηρών, όρων από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ αναγκαία είναι η έγκριση των κοινοβουλίων των κρατών – μελών, ενώ παραμένει ακόμα ανοιχτό κατά πόσον η Γερμανία θα ζητήσει και νέες εγγυήσεις για την καταβολή των επόμενων δόσεων.
Εκτιμά δε, ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα θελήσει εν ευθέτω χρόνω να «περάσει» από τη γερμανική Βουλή σε ένα και το αυτό νομοσχέδιο τόσο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσο και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ισπανία.
Στην έντυπη έκδοση της γαλλόφωνης οικονομικής εφημερίδας «L’ Echo» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Εκατομμύρια Βέλγοι για να σώσουν την Ελλάδα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση ευρωζώνης-ΔΝΤ για παροχή παράτασης στην Ελλάδα και ελάφρυνσης του χρέους της κατά 40 δισ. ευρώ δείχνει πως η Ελλάδα «σώθηκε για μια ακόμα φορά, όχι όμως για πολύ».
Όσον αφορά το Βέλγιο, σημειώνει η εφημερίδα, αυτή η συμφωνία μεταφράζεται σε απώλεια κερδών ύψους 90 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος: από τη μια πλευρά, τα διμερή δάνεια που έχει δώσει στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης θα αποφέρουν στο Βέλγιο 20 εκατ. ευρώ λιγότερα ετησίως.
Σε ένα ακόμη άρθρο που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα με τον τίτλο: «Ελληνικό χρέος: πολλή φασαρία για το τίποτα», σχολιάζεται αρνητικά η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. «Δυο εβδομάδες αγωνίας, τρεις συναντήσεις του Eurogroup, περισσότερες από τριάντα ώρες συνομιλιών. Και όλα αυτά για τέσσερις μικρές ποσοστιαίες μονάδες», σημειώνει, σχολιάζοντας ειρωνικά: «Εντυπωσιακό. Ο καθορισμός μιας τόσο ακριβούς λεπτομέρειας, δεδομένης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην ευρωζώνη, αξίζει συγχαρητηρίων».