Την αύξηση της δημοσιονομικής δραστηριότητας από τις κυβερνήσεις, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τις επενδύσεις, ζητάει η πλειοψηφία των 3.000 επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, προκειμένου να αναπτύξουν τις οικονομίες τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων έπεσε απότομα, παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2012.

Παρά τις προσπάθειες για την ενίσχυση των επενδύσεων, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει ή θα αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα, ενισχύοντας τα 4 τρισ. δολάρια μετρητών, που αναφέρονται στους ισολογισμούς τους.

Η έρευνα IBR αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική τόνωση, με τη μορφή φορολογικών κινήτρων και αύξηση των κρατικών δαπανών και επενδύσεων και παύση των περαιτέρω νομισματικών μέτρων. Παγκοσμίως, το 68% των επιχειρήσεων απαιτεί μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές, ενώ το 48% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι θα ήθελε να δει αύξηση κρατικών δαπανών και επενδύσεων.

Τι ζητούν, όμως, οι Έλληνες επιχειρηματίες από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομία;

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση (π.χ. κρατικές εγγυήσεις) ήταν αυτό που επέλεξαν οι ερωτηθέντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία (86%).

Ακολούθησαν τα νομισματικά μέτρα (δηλαδή, χαμηλότερα επιτόκια) με ποσοστό 78%, οι φόροι, όπως ατομικές ή εταιρικές φορολογικές περικοπές ή φοροαπαλλαγές, με ποσοστό 72%, οι εργασιακές πολιτικές (π.χ. επιστροφή των μακροχρόνια ανέργων στην απασχόληση) με 66% και τα δημοσιονομικά μέτρα (δηλαδή, αύξηση κρατικών δαπανών και επενδύσεων) με 64%.

Η διάθεση για αύξηση κρατικών δαπανών και επενδύσεων προκύπτει, καθώς οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται να βρεθούν με αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, τους επόμενους μήνες. Παγκοσμίως, το 80% των επιχειρήσεων αναμένει είτε να διατηρήσει είτε να αυξήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την IBR.

Ένα ευρύτερο 45% επιχειρήσεων διατηρεί προς το παρόν ταμειακά διαθέσιμα πάνω από το 10% των εσόδων του, ενώ το 14% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 30% των εσόδων του.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σε ποσοστό 70%, οι Έλληνες επιχειρηματίες απάντησαν πως διατηρούν ταμειακά διαθέσιμα κάτω από το 10% των εσόδων τους, ενώ τα ίδια επίπεδα ρευστού αναμένει να διατηρήσει και τους επόμενους 12 μήνες το 64% των επιχειρηματιών της Ελλάδας.

Παγκοσμίως, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων έπεσε από 23% στο 8%, το τρίτο τρίμηνο του 2012. Η πτώση της αισιοδοξίας στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες είναι πλέον εμφανής, σύμφωνα με την έρευνα: Στις ΗΠΑ, οι προεδρικές εκλογές και το διαφαινόμενο «οικονομικό αδιέξοδο» δυσχεραίνουν τη λήψη αποφάσεων και η αισιοδοξία έπεσε από 50% σε μόλις 19%.

Στην Κίνα, η εμπιστοσύνη έπεσε από 33% στο 11%, καθώς η σημαντική επιβράδυνση, ειδικά στις εξαγωγές, πλήττει την οικονομία. Από την άλλη πλευρά, με τις ελπίδες ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έδιναν τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση να μειώνονται, η αισιοδοξία στην Ευρώπη έπεσε από -2% στο -13%.

«Η παρατηρούμενη μειωμένη αισιοδοξία έχει μετριάσει τις προοπτικές επενδύσεων για τις επιχειρήσεις. Οι προσδοκίες για ενίσχυση των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έχουν πέσει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, παγκοσμίως, με σημαντικότερες στην Κίνα (-12), στη Γερμανία (-11) και στις ΗΠΑ (-11). Επιπλέον, και στις τρεις χώρες, 10% λιγότερες επιχειρήσεις, σε σχέση με πέρυσι, προγραμματίζουν να κάνουν αυξήσεις μισθών, μειώνοντας τις ελπίδες για αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης», επισημαίνεται στην έρευνα.

Το κλίμα και οι προβληματισμοί, που επικρατούν στην Ελλάδα

Παρόλο που το 98% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, το 88% πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή κρίση είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο, το 72% των επιχειρηματιών αναφέρει ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν άλλαξε κάτι στα σχέδιά του για δραστηριοποίηση στην Ευρώπη.

Ως μεγαλύτερη θετική επίπτωση από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι Έλληνες επιχειρηματίες θεωρούν την εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου, με ποσοστό 23,4%. Ακολουθεί το ισχυρότερο νόμισμα (18,4%) και η ενίσχυση του εμπορίου με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (15,8%).

Αντίθετα, σχετικά με την αρνητική επίπτωση της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η αδυναμία υποτίμησης του νομίσματος για λόγους ανταγωνιστικότητας (34,6%) και ακολουθούν τα κόστη και η αύξηση τιμών (30,8%).