Μετά το σκληρό Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δέχθηκε αυστηρή κριτική για την καθυστέρηση στα 16 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τις προειδοποιήσεις του Πιερ Μοσκοβισί προς την Αθήνα ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα εκταμιευτεί η δόση των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κρατικών ομολόγων, το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ταχύτητες για να κλείσει εκκρεμότητες και μέτωπα.
Στις βασικές προτεραιότητές του είναι να μηδενίσει το συντομότερο δυνατόν το κοντέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που χρωστά σε ιδιώτες και προμηθευτές. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει νέο σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών το οποίο θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Στη Σύνοδο των «19»,που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία της εκκαθάρισης που έχει σημειωθεί μαζί με το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών – το οποίο, ακόμη και στην περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση που θα εκλεγεί.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που καταρτίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους προβλέπει συγκεκριμένα ποσά εξόφλησης το μήνα και όχι ενδεικτικά, για την ταχύτερη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, των φόρων που δεν επιστρέφονται, του «στοκ» των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των εφάπαξ παροχών. Παράλληλα ενσωματώνονται αυστηρές «ρήτρες» για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης που δημιουργούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επιδεινώνοντας με αυτό τον τρόπο ο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Το σχέδιο ταχείας εκκαθάρισης των εσωτερικών οφειλών του ελληνικού κράτους, έρχεται λίγες ημέρες μετά των συστάσεων που απηύθυνε το EuroWorking Group (EWG) της περασμένης Πέμπτης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τη μεγάλη καθυστέρηση στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Η πιο αυστηρή κριτική ήρθε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που δεν έχει σταματήσει να πιέζει την ελληνική πλευρά για την πλήρη αποπληρωμή αυτών των χρεών. Οι πιέσεις από τον ESM έγιναν εντονότερες μετά τη δόση των 900 εκατ. ευρώ που εκταμίευσε προς την χώρα μας το καλοκαίρι του 2018 για τον σκοπό αυτόν. Μολονότι έχει περάσει ένα εξάμηνο από τότε τα λεφτά αυτά δεν έχουν ακόμη φτάσει στους τελικούς δικαιούχους.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος του 2018. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τον Δεκέμβριο ναι μεν υπήρξε μείωση των χρεών κατά 536 εκατ. ευρώ, όμως το συνολικό κρατικό φέσι παραμένει στο ύψος του. Τα ληξιπρόθεσμα, όχι μόνο δεν έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, συνεχίζουν να υπερβαίνουν το ψυχολογικό όριο των 2 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα από 2,575 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο υποχώρησαν σε 2,039 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου από τα 1,841 δις. ευρώ τον Νοέμβριο έπεσαν σε 1,533 δις ευρώ τον Δεκέμβριο. Πτωτικά κινήθηκαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου από τα 734 εκατ. ευρώ στα 506 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018.