Την έντονη δυσαρέσκεια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκάλεσαν οι απόψεις του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, για τις αναθεωρήσεις του μεγέθους του ΑΕΠ.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η Ελλάδα υπήρξε η μόνη χώρα ανάμεσα στους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρουσίασε την προηγούμενη διετία αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος και του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, συνεπεία της αναθεώρησης του ΑΕΠ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
«Ηχούν ακόμα στα αυτιά μου οι τοποθετήσεις ότι η κυβέρνηση άλλαξε τα στοιχεία, ενώ ήταν η ΕΛΣΤΑΤ εκείνη που αναθεώρησε την ύφεση στον Προϋπολογισμό, από 3,5% σε 4,9%. Αυτό δεν είναι μικρή διαφοροποίηση. Έγιναν αναθεωρήσεις ακόμα και σε χρονιές όπου δεν υπήρχαν αστερίσκοι από την Eurostat για τα ελληνικά στοιχεία», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης εκτίμησε, από την πλευρά του, πως η συνεπαγόμενη αναθεώρηση των προβλέψεων για την ύφεση το 2013 συντέλεσε και σε αναβολή των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς αυτές εστιάζονταν, κατά κύριο λόγο, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δεδομένων είναι “αναθεώρηση”, δική μας υποχρέωση είναι να το κάνουμε γνωστό το ταχύτερο στην ελληνική κοινωνία, στην κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» απάντησε, από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γεωργίου. «Πρόβλημα θα ήταν, αν η ΕΛΣΤΑΤ θα σκεφτόταν να αποκρύψει τα στοιχεία και να μην κάνει “αναθεώρηση”. Αυτό θα ήταν αντιδεοντολογικό», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, υπενθύμισε την ανεξαρτησία της Αρχής σε σχέση με την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι υποχρέωσή της είναι να διεκπεραιώνει στατιστικά, το ταχύτερο δυνατόν, ό,τι καινούργιο στοιχείο διαθέτει. Ειδικά σε σχέση με την αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2010 (που ήταν και η μεγαλύτερη σε μια σειρά αναθεωρήσεων από το 2005 έως το 2010), ο κ. Γεωργίου την απέδωσε σε στοιχεία της έρευνας των οικογενειακών προϋπολογισμών, που έδειξαν μεγαλύτερη πτώση απ’ ό,τι μπορούσε να εκτιμηθεί μέσω άλλων δεικτών.
Για την καθυστέρηση των καταγραφών αυτών, ο κ. Γεωργίου παρατήρησε πως οι χρόνοι της δημόσιας διοίκησης είναι διαφορετικοί απ’ αυτούς της Στατιστικής Αρχής: «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακολουθήσουμε τα χρονοδιαγράμματα της δημόσιας πολιτικής, αλλά θα πρέπει κι αυτή να μας βοηθήσει να επιταχύνουμε. Υπάρχουν πηγές, που αν τις είχαμε στη διάθεσή μας, ίσως είχαμε επιταχύνει την παραγωγή των στοιχείων του ΑΕΠ. Και η ΕΛΣΤΑΤ έχει αποψιλωθεί από το 17% του προσωπικού της, έχει χάσει 168 άτομα- κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην έγκαιρη διεκπεραίωση των ερευνών της» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου.
«Δουλειά μας είναι να ακολουθήσουμε τους κανόνες, όπως αποτυπώνονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Δεν θέλαμε, ούτε μπορούσαμε να έχουμε διαδικασία απόκρυψης, όπως στο παρελθόν» ανέφερε ο κ. Γεωργίου, προκαλώντας την έκρηξη του παριστάμενου βουλευτή και γενικού εισηγητή της ΝΔ για τον Προϋπολογισμό του 2013, Αντώνη Μπέζα, που επισήμανε πως τέτοιου είδους δηλώσεις, καταβαραθρώνουν ακόμα περισσότερο το κύρος της Ελλάδας και είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται εντός της Βουλής από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.