Με διαρροές, πληροφορίες και επίσημες δηλώσεις συνεχίζεται στις Βρυξέλλες το θρίλερ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι αναζητούν έναν συνδυασμό «τεχνικών λύσεων» για την κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού, ύψους 32,5 δισ. ευρώ ως το 2016.
Οι πληροφορίες που διαρρέουν από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, κάνουν λόγο για σκληρό πόκερ μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης, καθώς παραμένει ακανθώδες το ζήτημα της χρονικής διάρκειας μίας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, η ευρωζώνη επιμένει ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι το 2014. Από την πλευρά του το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέχρι το 2016.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το ενδεχόμενο μίας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, αλλά συνιστά λύση που πιθανότατα θα συζητηθεί μετά το 2016.
Ανώτατοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών με δηλώσεις τους στο Dow Jones Newswires, ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 8 δισ. ευρώ για τις επαναγορές, επισημαίνοντας ότι η επαναγορά θα μπορούσε να κόψει το χρέος κατά περίπου 10% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, διακόπηκε για λίγη ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να γίνουν διμερείς επαφές.
Πάντως, το πράσινο φως για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 44 δισ. ευρώ αναμένεται να ανάψει σε νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν και αυτά το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.