Στην ύφεση βυθίζεται η ευρωζώνη, με την κρίση χρέους να αποτελεί πλέον ορατή απειλή όχι μόνο για τις αδύναμες χώρες της περιφέρειας, αλλά για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, ακόμη και τις πιο ισχυρές όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Κι επισήμως σε ύφεση διολίσθησε η οικονομία της ευρωζώνης, στη δεύτερη από το 2009, καθώς η τριετής κρίση χτυπάει πλέον την πόρτα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, της γερμανικής και της γαλλικής.
Ελλάδα και Ισπανία συρρικνώνονται εδώ και μήνες, ενώ η Ελλάδα κατέγραψε ύφεση 7,2% στο γ΄τρίμηνο. Για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρικνώθηκε η οικονομία της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ στο -0,1% στο γ΄τρίμηνο.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Το ερώτημα που τίθεται είναι για πόσο καιρό ακόμα θα αντέξει η γερμανική οικονομία, η οποία δε βρίσκεται σε ύφεση αλλά επιβραδύνεται διαρκώς, ενώ Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία καταγράφουν αρνητικά πρόσημα.
Ειδικότερα, η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε, στο +0,2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ στον αντίποδα, η Γαλλία κατέγραψε καλύτερα στοιχεία από ότι αναμενόταν. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για στασιμότητα.
Το ΑΕΠ της Αυστρίας συρρικνώθηκε κατά 0,1%, καταγράφοντας την πρώτη αρνητική μεταβολή από την κρίση του 2008. Η Φινλανδία, η οποία δεν έδωσε στοιχεία για το τρίμηνο, ανέφερε ότι, βάσει των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της μειώθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά 1%.
Ακόμη πιο αρνητική είναι η εικόνα στην Ολλανδία, της οποίας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,1%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις.
Κάπως καλύτερα ήταν τα νέα από την Ιταλία, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο γ΄τρίμηνο, λιγότερο από τις εκτιμήσεις. Το προηγούμενο τρίμηνο, η ύφεση είχε φτάσει το 0,8%.