«Ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν σε σχέση με τη συνεργασία τής χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και μπορούμε να πούμε πως μέχρι το τέλος τής χρονιάς μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα 850 εκ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο τής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ντάριο Σκαναπιέκο.
Μετά τη συνάντηση τού αντιπροέδρου της ΕΤΕπ με τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, σήμερα το πρωί γνωστοποιήθηκε ότι υπήρξε συμφωνία για δάνεια προς τράπεζες, προς τη ΔΕΗ, προς την «Αττικό Μετρό» και τον ΔΕΣΦΑ. «Σε αυτά τα κονδύλια πρέπει να προστεθούν και τα κονδύλια που θα δοθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς πάλι σε τράπεζες μέσω του εγγυοδοτικού ταμείου, που στηρίζεται από το ΕΣΠΑ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ειδικά, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο προγράμματα, τα οποία στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πρόσθεσε ότι «η ΕΤΕπ δεσμεύθηκε σήμερα να διοχετευθούν τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας εντός του Νοεμβρίου. Αυτά τα 150 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον των 700 εκατ. που συμφωνήθηκε σήμερα με το υπουργείο Οικονομικών να εκταμιευθούν ως το τέλος του χρόνου».
Το ένα πρόγραμμα με την εγγύηση του υπουργείου Οικονομικών, ύψους 440 εκ. ευρώ, κι ένα πάλι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το υπουργείο Ανάπτυξης με εγγύηση του ΕΣΠΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ και όπως είπε «αυτά τα δάνεια θα εκταμιευτούν σταδιακά μέχρι και το 2015».
Επίσης, με βάση τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί, επιτρέπεται για πρώτη φορά και η χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης, εκτός από τα δάνεια για χρηματοδότηση επενδύσεων και, όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, οι επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα αυτά, θα επιλεγούν με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και τα επιτόκια θα είναι αυτά που συνομολογεί κάθε επιχείρηση με τη συνεργαζόμενη τράπεζα. Το πλεονέκτημα είναι ότι η σύμπραξη της ΕΤΕπ με τις ελληνικές τράπεζες συνδυάζει το χαμηλό επιτόκιο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά με την τεχνογνωσία των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά. Στόχος είναι να δοθούν δάνεια σε βιώσιμες επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Η διαδικασία επιλογής μεταξύ των τραπεζών που ενδιαφέρονται και πληρούν τα κριτήρια της ΕΤΕπ αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου τα κεφάλαια να διοχετευθούν το συντομότερο δυνατόν στην ελληνική αγορά. Εξαρτάται, πάντως, από τις κινήσεις που θα κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες και τις επιμέρους συμφωνίες τους με την ΕΤΕπ. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι από την πληροφόρηση που έχει «προκύπτει ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν στη συνεργασία τους με την ΕΤΕπ».
Ο κ. Σκαναπιέκο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι ξεπεράστηκαν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα «και τώρα η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκταμίευση των πόρων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ δήλωσε ότι «το προσωπικό της Τράπεζας δούλευε με ένα πολύ εποικοδομητικό τρόπο, για να αναπτυχθούν πολύ πολύπλοκα έγγραφα γι’ αυτή τη διαδικασία», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «από εδώ και μπρος, οι ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε θα πρέπει να γίνουν με ένα τρόπο συντονισμένο, ώστε τα χρήματα να εκταμιευθούν και να πάνε στους παραλήπτες τους».
Δήλωσε, ακόμη, ότι έχει πλέον τεθεί το πλαίσιο και μπορεί να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή διαδικασία, όπου θα εξετάζεται το κάθε ένα project ξεχωριστά, θα δέχεται η ΕΤΕπ τα αιτήματα και θα προχωράει στην εκταμίευση.
«Κύριε υπουργέ, συμφωνώ απολύτως μαζί σας, είναι απολύτως σημαντικό αυτή τη στιγμή να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας, μετά και από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί. Είναι πολύ σημαντικό να επέλθει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος της ύπαρξης της ΕΤΕπ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και το προσωπικό από την ελληνική πλευρά, αλλά και το προσωπικό τής ΕΤΕπ. Τώρα ήρθε η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας και να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη τής χώρας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.