Μια σειρά από κρίσεις θα κρατήσουν αρκετούς παγκόσμιους ηγέτες μακριά από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα, το οποίο πραγματοποιείται με φόντο την επιδεινούμενη απαισιοδοξία για τις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές προβλέψεις.
Η ανησυχία για τις διαμάχες για το εμπόριο, τις τεταμένες διεθνείς σχέσεις, το Brexit και μια παγκόσμια επιβράδυνση, που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση στις 22-25 Ιανουαρίου στην Ελβετία εν μέσω μάλλον κατήφειας.
Η Έκθεση για τους Παγκόσμιους Κινδύνους του ίδιου του Φόρουμ έδωσε τον τόνο αυτή την εβδομάδα με μια λιτή προειδοποίηση ότι παραμονεύουν κόντρα άνεμοι για την οικονομία, εν μέρει εξαιτίας της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Περίπου 3.000 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαίνουσες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών αναμένεται να συγκεντρωθούν στο χιονισμένο θέρετρο, μεταξύ των οποίων θα είναι μόνο τρεις ηγέτες από τη ομάδα των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7): ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τη συμμετοχή του στο φετινό φόρουμ καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μερική αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο shutdown. Ούτε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στην Ελβετία, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές των ‘κίτρινων γιλέκων’ ενώ η Τερέζα Μέι παλεύει να καταλήξει σε συναίνεση για το Brexit.
Εκτός της G7, θα απέχουν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ινδίας ενώ η Κίνα –της οποίας ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν ο πρώτος Κινέζος ηγέτης που παραβρέθηκε σε αυτή τη συνάντηση το 2017- θα στείλει τον αντιπρόεδρό της.
Οι απουσίες αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Βρετανός ομόλογος του Φίλιπ Χάμοντ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Γουάνγκ Τσισάν και μια σειρά από κεντρικοί τραπεζίτες να επιφορτιστούν με το καθήκον να καθησυχάσουν τους επικεφαλής των επιχειρήσεων.
«Στο Νταβός θα επικρατήσει μεγάλη ανησυχία για τις χρηματιστηριακές αγορές, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τη διεθνή πολιτική σκηνή», δήλωσε ο Ναριμάν Μπεραβές, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Η παρουσία ηγετών είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με πέρυσι αλλά αυτοί που θα συμμετάσχουν, από τον Μνούτσιν έως τους κεντρικούς τραπεζίτες και τον Άμπε, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης και να καθησυχάσουν τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές».
Όσοι παρακολουθούν το Νταβός υποστηρίζουν ότι η φετινή απουσία τόσο πολλών ηγετών δεν σημαίνει ότι το λαμπερό φόρουμ έχει χάσει τη βαρύτητά του ως μια παγκόσμια σκηνή που δίνει την ευκαιρία στους πολιτικούς να παρουσιάζουν την ατζέντα τους.
«Ο Άμπε πάει στο Νταβός όχι μόνο ως Ιάπωνας πρωθυπουργός και επίσης και ως επικεφαλής της G20. Θα είναι μια τέλεια ευκαιρία να τεθούν οι βάσεις για τις επικείμενες συνεδριάσεις της G20», δήλωσε πηγή της ιαπωνικής κυβέρνησης με γνώση των διεθνών υποθέσεων. «Φυσικά θα υπάρξουν ίσως κάποιες δυσκολίες όπως το ότι θα χαθούν ευκαιρίες για διμερείς συναντήσεις αλλά αυτό δεν θα υπονομεύσει τη σημασία του Ντάβος», δήλωσε.
Κινέζος αξιωματούχος που συμμετέχει τακτικά στο Νταβός αλλά φέτος δεν θα παραβρεθεί δήλωσε ότι η Κίνα ποτέ δεν ανέμενε να σημειωθεί πρόοδος στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ στη συνάντηση. «Είναι απλά μια ευκαιρία για μια δήλωση πολιτικής», είπε.
Η χαμηλή συμμετοχή από σημαντικούς ηγέτες της Δύσης μπορεί επίσης να δώσει την ευκαιρία να προβληθούν πολιτικές προσωπικότητες που σε διαφορετική περίπτωση θα επισκιάζονταν. Το Νταβός θα είναι η πρώτη σημαντική διεθνής εμφάνιση του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.