Μείγμα θλίψης και ανησυχίας προκαλούν τα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα, σχολιάζει σε άρθρο του στο CNBC ο Mohament El Erian, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης παγκοσμίως.

Όπως τόνισε ο El Erian, τα μηνύματα για το μέλλον είναι δυσοίωνα, ενώ η ελληνική τραγωδία «θα μας συνοδεύει για αρκετό καιρό», σημείωσε.

Το στέλεχος της Pimco προειδοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, είναι η εκτόξευση της ανεργίας στο 58% στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, ενώ υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι τα μελλοντικά στοιχεία ανεργίας θα είναι ακόμη χειρότερα.

Όπως προειδοποιεί, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινωνική αναταραχή, ενώ η αντίδραση του ελληνικού λαού είναι πρωτοφανής για την πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, γεγονός που έχει οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Σημειώνει μάλιστα ότι υπάρχουν παρατηρητές οι οποίοι εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να χάσει τον έλεγχο, συγκρίνοντας μάλιστα τις ελληνικές αντιδράσεις με το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης σε Τυνησία και Αίγυπτο.

Λίγες ημέρες πριν, ο El Erian, τόνισε ότι η κρίση στην Ελλάδα τείνει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παράσχει στους πολίτες της χώρας… φως στην άκρη του τούνελ.

Η Ελλάδα, συνεχίζει ο ίδιος, έχει ήδη χρεοκοπήσει. Σε ορισμένες υποχρεώσεις της δεν κατόρθωσε να ανταπεξέλθει, σημειώνει επίσης.

Αναφερόμενος ο ίδιος στα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται σε χώρες όπως η Ελλάδα (25%), προειδοποιεί πως μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, σε πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης προς την πολιτική ηγεσία. Ο κίνδυνος για μια… χαμένη γενιά είναι ορατός, εκτιμά ο El Erian.