Μόνο με την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος δημόσιος τομέας θα μπορούσε το ελληνικό χρέος να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά, υποστηρίζει η Deutsche Bank στην τελευταία έκθεση της σειράς Insight Europe που εγκαινίασε πρόσφατα.
Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πιθανή μια επέκταση του προγράμματος προσαρμογής, οι διαφοροποιήσεις στις πληθωριστικές πιέσεις και η σφοδρότητα των μέτρων λιτότητας, δεν αφήνουν το χρέος να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά. Μόνο με την επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας θα μπορούσε να περιοριστεί ο όγκος του κρατικού χρέους.
Ειδικά για την Ελλάδα, η Deutsche Bank θεωρεί ότι πλέον έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται η ιδέα της εξόδου της από το ευρώ, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να φαίνεται αποφασισμένος να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Για να μείνει όμως η Ελλάδα ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, θα πρέπει να αποφασιστεί ο δημόσιος τομέας να δεχτεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (OSI), κάτι το οποίο μπορεί να σημάνει μία μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Αν και μία τέτοια προοπτική είναι σχεδόν απίθανη τώρα, αναμένουμε οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν εν τέλει σε μία άμεση λύση ώστε να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της παράτασης χωρίς να αυξήσουν το μέγεθος του δευτέρου πακέτου στήριξης, αναφέρει η Deutsche Bank, η οποία μάλιστα προτείνει και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να συμμετάσχει στην προσπάθεια.