Στοπ στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο δημόσιος τομέας βάζει η γερμανική βουλή. Σύμφωνα με γνωμοδότηση που παρείχε η Bundestag η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρονται να προκρίνουν την πρόταση να παραιτηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από μέρος των αξιώσεών της, ωστόσο από νομική σκοπιά η πρόταση αυτή είναι αρκετά διαφιλονικούμενη.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει γνωμοδότηση που συνέταξε η επιστημονική υπηρεσία του γερμανικού κοινοβουλίου έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς.
Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Welt, ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΚΤ σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση κράτους το οποίο και απαγορεύεται, σύμφωνα με τη συνθήκη της ΕΕ.
«Με ένα εθελοντικό κούρεμα, η ΕΚΤ θα συνέβαλε -μέσω της διαγραφής χρέους- στη μείωση του ελλείμματος και συνεπώς άμεσα και ανεξαρτήτως από τις χρηματαγορές στη χρηματοδότηση του δημοσίου ελλείμματος μιας χώρας μέλους», σύμφωνα με την 7σέλιδη έκθεση που συνέταξε η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής. Και αυτό, όπως σημειώνεται, συνιστά «παράνομη πράξη».
Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ. Η πρώτη απομείωση του ελληνικού χρέους αφορούσε μόνο τους ιδιώτες πιστωτές και δεν έθιξε τα ομόλογα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ συζητείται, σύμφωνα με την Welt, και μια δεύτερη λύση: να παραιτηθεί η κεντρική τράπεζα των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά στο 80% της ονομαστικής τους αξίας και να ζητήσει την αποπληρωμή των ομολόγων αυτών στην τιμή που τα αγόρασε.