Η πρωτοφανής κρίση που ταλανίζει εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια την παγκόσμια οικονομία κατέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος προκαλώντας σημαντικά ρήγματα στην οικονομική πολιτική που ακολουθούν οι περισσότερες δυτικές ανεπτυγμένες χώρες ενώ απέδειξε παράλληλα πως μία νομισματική κρίση είναι και απίθανο να προβλεφθεί αλλά και πολύ πιθανό να επαναληφθεί.
Στο πλαίσιο αυτής της διαπίστωσης είναι προφανές ότι ο παλιός, χρυσός κανόνας του χρυσού, παραμένει ένα κρυφό όπλο στο οπλοστάσιο των ανά τον κόσμο κυβερνήσεων και οικονομικών επιτελείων. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο χρυσός μετατρέπεται σταθερά στο νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Οι συνεχείς και επιθετικές κινήσεις των μεγάλων τραπεζών ΗΠΑ και Ευρώπης πριμοδοτούν την ζήτηση για χρυσό.
Πολλοί αναλυτές επιμένουν πως το πολύτιμο μέταλλο δεν έχει ολοκληρώσει την ανοδική του τροχιά και οι αριθμοί επιδεικνύουν του λόγου το αληθές: η τιμή του χρυσού έχει εκτιναχθεί κατά 11,1% στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ή 16% υψηλότερα σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με το «Business Stories» του Πρώτου Θέματος, στους μεγάλους κατόχους χρυσού πρέπει να κατατάξουμε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και ορισμένες χώρες που μπορεί να μην συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες οικονομίες διεθνώς πλην όμως δραστηριοποιούνται δυναμικά στον χώρο τα τελευταία 2-3 χρόνια και αν συνεχίσουν θα μετατραπούν σε σημαντικούς κατόχους χρυσού.
Για όλους αυτούς του παίχτες είναι ξεκάθαρο πως ο χρυσός παίζει πλέον το ρόλο της προστασίας απέναντι σε μία ενδεχόμενη μαζική νομισματική κατάρρευση ένα εργαλείο πολύ πιο αξιόλογο από τα κρατικά ομόλογα αλλά και από τις χρηματιστηριακές αγορές με τις απίστευτες διακυμάνσεις τους.
Ο χρυσός είναι και πάλι το υπέρτατο επενδυτικό καταφύγιο!
Δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού διεθνώς με αποθέματα 8.133,5 τόνους. Κυρίαρχη γραμμή στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα η υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής με τα λεγόμενα hard assets όπως ο χρυσός.
Η Γερμανία με αποθέματα 3.395,5 τόνους χρυσού είναι από τις χώρες που εξαναγκάστηκαν σε υποχρεωτικές πωλήσεις χρυσού τα τελευταία χρόνια. Παρά ταύτα, κεντρική πολιτική γραμμή στο Βερολίνο είναι κατά το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της οικονομίας. Χρειάζεται επομένως χρυσό για να υποστηρίξει τις κινήσεις ενώ πολλοί εκτιμούν πως ενδεχομένως θα χρειαστεί να πουλήσει χρυσό για να επαναγοράσει το χρέος των PIIGS της Νότιας Ευρώπης.
Η Ιταλία, με αποθέματα χρυσού 2.451,8 τόνους είναι πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει Οι τριγμοί της οικονομίας της προκαλούν τσουνάμι στην ευρωζώνη χρειάζεται λοιπόν προστασία απέναντι σε κάθε είδους προβλήματα. Εξ ου και η μηδενική της δραστηριότητα τους τελευταίους τουλάχιστον μήνες στη διεθνή αγορά χρυσού. Διαφυλάσσει κεκτημένα διά παν ενδεχόμενο.
Η Γαλλία με αποθέματα χρυσού 2,435,4 τόνων δεν θέλει να χάσει το στάτους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη. Για να διασφαλίσει τα κεκτημένα της πρέπει να θωρακίστεί απέναντι σε κάθε δυνατό κίνδυνο ή επερχόμενη κρίση και έτσι εξηγείται γιατί η χώρα ενώ θα έπρεπε να πουλάει χρυσό αντί να αγοράζει η γαλλική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα από τα δύο. Κρατάει τα όπλα της ακόμα και για μία διάσπαση του ευρώ.
Η Κίνα με αποθέματα χρυσού 1.054,1 τόνους δεν κρύβει ότι στόχος της είναι να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Για να το επιτύχει αυτό και να εκθρονίσει τις ΗΠΑ πρέπει να έχει σκληρά αποθεματικά. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού παγκοσμίως. Η Κίνα βαδίζει στον ίδιο δρόμο αλλά έχει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση να διανύσει.
Η Ελβετία με αποθέματα χρυσού 1.040,1 τόνους ως χώρα παγκόσμιος τραπέζίτης οφείλει να συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες κατόχους χρυσού τον οποίο χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο που άλλες χώρες χρησιμοποιούν τα επιτόκια. Το νόμισμά της είναι ακόμα αρκετά σκληρό συνεπώς δεν αποκλείεται να πουλήσει εκ νέου χρυσό για να υποτιμήσει τεχνηέντως το φράγκο.
Η Ρωσία με 936,7 τόνους χρυσού εξακολουθεί να αγοράζει χρυσό καθώς οι φιλοδοξίες της να μετατραπεί εκ νέου σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη μεγαλώνουν. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν κρύβει ότι θέλει να έχει σταθερή βάση η οικονομία και εστιάζει στις ενεργειακές πηγές που κατέχει η Ρωσία σε συνδυασμό με τον χρυσό – προστάτη από κάθε είδους μελλοντική νομισματική κρίση.
Η Ιαπωνία έχει 765,2 τόνους χρυσού. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχει πουλήσει χρυσό αξίας άνω των 200 δισ. γεν. Στηρίζεται όμως σε αυτόν και πιθανότατα σε λίγο θα βγει στην αγορά για να προμηθευτεί νέες ποσότητες.
Η Ολλανδία με αποθέματα χρυσού 612,5 τόνους έχει σταματήσει εδώ και καιρό να πουλάει χρυσό μόνο αγοράζει.
Τέλος η Ινδία με αποθέματα χρυσού 557,7 τόνους εφαρμόζει πολιτική συγκέντρωσης αποθεματικών σε χρυσό. Ενδεικτική της πολιτικής της είναι η μαζική αγορά χρυσού το 2009 αξίας άνω των 7 δισ. δολαρίων απευθείας από το ΔΝΤ.