Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις του τρίτου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα (Third Economic Adjustment Programme for Greece) θα εξετασθούν σήμερα στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group ) στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών κ. Π. Τσακλόγλου βρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στο Eurogroup Working Group.
Ο κ. Τσακλόγλου θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις οριστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταθέσει η Κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα στην Βουλή προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ, αλλά και τις συμφωνημένες με την τρόικα μεταρρυθμίσεις. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας κατά δύο έτη και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ακόμη, ο κ. Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για τους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδος κατά δύο έτη. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να παρουσιάσει και τις ελληνικές προβλέψεις για την βιωσιμότητα του χρέους και το μακροοικονομικό σενάριο έως το 2020.
Τα συμπεράσματα του Eurogroup Working Group θα αποτελέσουν το αντικείμενο του έκτακτου Eurogroup που θα διεξαχθεί μεθαύριο Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο έκτακτο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, ενώ θα εξετάσουν το ζήτημα της του ελέγχου του δεσμευμένου λογαριασμού μέσω του οποίου εξυπηρετείται το χρέος, αλλά και το θέμα του αυτόματου μηχανισμού διορθώσεως των δημοσιονομικών αποκλίσεων
Η έκθεση της τρόικα για το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα είναι έτοιμη έως το τακτικό Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Εκεί θα αποφασιστεί τόσο η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ καθώς και τα ζητήματα της πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας (η οποία τοποθετείται κοντά στα 30 δισ. ευρώ) και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της τρόικα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020 θα είναι -υπό θετικές συνθήκες- στο 136% του ΑΕΠ και όχι στο 120% όπως ήταν ο στόχος του Φεβρουαρίου.
Η ελληνική πλευρά διεκδικεί «λύση – πακέτο» για την μείωση του χρέους η οποία θα περιλαμβάνει επαναγορά χρέους από την δευτερογενή αγορά μέσω δανείου από τους μηχανισμούς στηρίξεως, την μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει από την ζώνη του ευρώ, την παράταση της λήξεως των δανείων αυτών και την παράταση έως το 2023 της προθεσμίας για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ .
Προς συζήτηση βρίσκεται και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον ESM παρέμβασης που θα ελάφρυνε κατά 50 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος. Στο πρόγραμμα επαναγορά χρέους δεν θα εμπλακεί η ΕΚΤ.