Γύρω από το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα επικεντρώνεται και σήμερα το ενδιαφέρον των γερμανικών εφημερίδων, εκφράζοντας, ωστόσο, διιστάμενες απόψεις.
«Διαφάνεια και αλήθεια» είναι ο τίτλος του σχολίου που δημοσιεύει η Tagesspiegel του Βερολίνου. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες θεωρούν δεδομένη την επιμήκυνση ενώ το Βερολίνο διαψεύδει, καλώντας την πολιτική ηγεσία στη Γερμανία να πει την αλήθεια. «Αλήθεια σημαίνει ότι βοηθάμε. Βοηθάμε το ευρώ, βοηθάμε την Ευρώπη, βοηθάμε εμάς. Θα διαρκέσει πολύ και θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια αλλά και χρήματα – πέρα από αυτή τη γενιά. Αυτό είναι σημαντικό όμως και για το σχεδιασμό των γερμανικών προϋπολογισμών. Για αυτό απαιτείται αλήθεια αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το Σύνταγμα απαιτεί διαφάνεια και αλήθεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς θα σωθεί» επιγράφει το ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει πως μια καθυστέρηση του προγράμματος λιτότητα θα έφερνε νέα προβλήματα. Η εφημερίδα γράφει: «Παρά το γεγονός ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα, εντούτοις το Eurogroup στην επόμενη συνάντησή του στις 12 Νοεμβρίου θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφασίσει για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η πολιτική οδηγία εδώ και καιρό είναι ότι η Ελλάδα έτσι και αλλιώς θα σωθεί και τώρα αυτό που απομένει είναι η διαπραγμάτευση των όρων», δήλωσε ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. Τα ανοιχτά ερωτήματα, κυρίως για τα επιπλέον μέσα χρηματοδότησης, δεν θα αποφασιστούν από την τρόικα αλλά θα πρέπει να αποφασιστούν πολιτικά»
Με τον τίτλο «Εμείς λέμε όχι», η εφημερίδα Bild κάνει ειδική αναφορά στο «όχι» που λένε ορισμένοι Γερμανοί βουλευτές σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Και συμπληρώνει: «Πολλοί βουλευτές έχουν απαυδήσει. Τώρα κινητοποιούνται οι επικριτές στην Χριστιανική Ένωση αλλά και στους Φιλελεύθερους. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild η κυβέρνηση ψάχνει εντατικά μια λύση ώστε η σχεδιαζόμενη επιμήκυνση για δύο χρόνια να μη συνδέεται με κόστος το οποίο είναι άμεσα εμφανές».
Τέλος, το περιοδικό Spiegel σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση σχολιάζει: «Η χώρα νούμερο ένα σε κρίση στην Ευρώπη θα πάρει παράταση δυο χρόνων. Το κόστος κυμαίνεται ανάμεσα στα 16 και 18 δισ. ευρώ, τα οποία θα τα επωμισθεί η ίδια η Ελλάδα».