Την θέσπιση ενός εξωτερικά διαχειριζόμενου «λογαριασμού εμπιστοσύνης» που θα ελέγχεται από τους διεθνείς πιστωτές και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμός στήριξης είχε ζητήσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ως προαπαιτούμενη δράση από την Ελλάδα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Σύμφωνα με το ανεπίσημο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητούσε ο ειδικός δεσμευμένος λογαριασμός (escrow account) που έχει συσταθεί ήδη από το Eurogroup του Φεβρουαρίου 2012 να ενισχυθεί περαιτέρω προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πόροι για το πρόγραμμα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους.
«Το ζήτημα δεν είναι ποιος το στέλνει, αλλά τι απαντάς εσύ» ήταν η απάντηση κυβερνητικών κύκλων στη διαρροή του εγγράφου από το ΠΑΣΟΚ.
Η γερμανική πρόταση συνίσταται στην ανάθεση της διεθνούς διαχείρισης του «λογαριασμού εμπιστοσύνης» σε έναν φορέα όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμη, προτείνεται η μηναία καταβολή στον λογαριασμό μέρους εσόδων που θα προκύπτουν από το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού, π.χ. οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, κάτι που θα διασφαλίζει την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους.
Ωστόσο, βάσει της γερμανικής προτάσεως σε περίπτωση μη επίτευξης του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος θα ακολουθεί αυτόματα μείωση των πρωτογενών δαπανών ή αύξηση των εσόδων. Σε περίπτωση περαιτέρω ελλειμμάτων στον Προϋπολογισμό η ελληνική κυβέρνηση θα καλύπτει τα κενά με τα δικά της μέσα.
Για τις δημόσιες δαπάνες προτείνεται πως με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (αποκλίσεις από το σχέδιο του Προϋπολογισμού) αυτόματα θα οδηγούν σε περικοπές δαπανών ισομερώς καταμερισμένες σε όλα τα προγράμματα επιχορηγήσεων (δαπανών).
Ομοίως, η Γερμανία προτείνει την θέσπιση εξωτερικού φορέα (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που θα μπορούσε να κληθεί να εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή πρόσθετων δανείων κατά το πρότυπο της εποπτείας των Περιφερειακών ή Τοπικών Αρχών από ορισμένα ομόσπονδα κράτη.
Πρέπει να επισημανθεί πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία δεν θα δώσει το πράσινο φως σε καμία λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας που οι αγορές θα κρίνουν μη βιώσιμη.
Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με μηχανισμούς που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές αν και σημείωσε ότι αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχθούν οι Έλληνες.
«Τα μέτρα που έχουν ήδη προωθηθεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν με μηχανισμούς ελέγχου, ενδεχομένως αυτόματους σταθεροποιητές, για να έχει η Ελλάδα περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψει», τόνισε.