Υπό τον φόβο νέας τρύπας 1,5 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του 2010, λόγω κατάπτωσης εγγυήσεων των ΔΕΚΟ αλλά και των αυστηρότερων μέτρων που απαιτεί το αναθεωρημένο Μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνει τις παρεμβάσεις του στον τομέα.

Στο νέο κείμενο του Μνημονίου που υπέγραψαν την προηγούμενη Τρίτη οι υπουργοί οικονομίας στις Βρυξέλλες ζητείται έως το Δεκέμβριο η δημιουργία πλήρους κεντρικού μητρώου για τις δημόσιες επιχειρήσεις. Εκκρεμεί επίσης η δημοσιοποίηση έως το τέλος του μήνα στο διαδίκτυο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των 20 πιο ελλειμματικών ΔΕΚΟ, αλλά και η χάραξη του προϋπολογισμού του 2011 από τον οποίο ο ΟΣΕ έχει λαμβάνειν 50 εκατ. ευρώ επιχορήγηση.

Η έμφαση που δίδει η Τρόικα στις ΔΕΚΟ είναι πολύ μεγάλη και ο λόγος κατέστη σαφής κατά την προηγούμενη κάθοδό της στην Αθήνα: εκτιμά ότι λόγω της δυσχέρειας δανεισμού, μπορεί να καταπέσουν έως και 1,5 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων προς τις ζημιογόνες επιχειρήσεις, ποσό το οποίο αυτόματα θα επιβαρύνει το φετινό έλλειμμα.

Η κυβέρνηση, που ξεκινά μαραθώνιες συζητήσεις με τους «επιτηρητές» από τη Δευτέρα, γνωρίζει καλά ότι αν δεν «πείσει» για την ικανότητά της να περιορίσει το πρόβλημα, φέρνει πιο κοντά την απαίτηση για πρόσθετα μέτρα και απομακρύνει τις ελπίδες για διατήρηση του ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα…

Προς το παρόν τα στοιχεία που δίνουν οι ΔΕΚΟ και ειδικά οι μεταφορικές και οι αμυντικές που είχαν το 2009 τα πιο μεγάλα «ανοίγματα» έρχονται με καθυστέρηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκαλώντας την ανησυχία των ξένων αξιωματούχων.

Το 2009 οι ζημιές στον ΟΣΕ έφτασαν στα 482 εκατ. ευρώ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα 231 εκατ. ευρώ και στον Εθνικό Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής στα 173,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε έως τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών. Στον ΗΣΑΠ οι ζημίες έφτασαν στα 93,3 εκατ. ευρώ, στην ΕΘΕΛ στα 316,4 εκατ. ευρώ και στην ΕΑΣ στα 164,7 εκατ. ευρώ.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου έστειλε χθες εγκύκλιο με την οποία ζητά από τις 53 ΔΕΚΟ να στείλουν έως τις 20 Σεπτεμβρίου τον οικονομικό απολογισμό και τις οικονομικές καταστάσεις του 2009, την έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου, τον οικονομικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου και εκτιμήσεις για το σύνολο του 2010. Θέλει επίσης τον προϋπολογισμό του 2011 με εισηγητική έκθεση τεκμηρίωσής του.

Όλα τα στοιχεία θα σταλούν σε έντυπη αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή, μία που το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) των ΔΕΚΟ που ξεκίνησε το 2007 είναι πλέον σε λειτουργία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Θα καλύψουν τις άμεσες υποχρεώσεις της κυβέρνησης έναντι της Τρόικας που ζητά δημοσιοποίηση καταστάσεων για τις πιο ζημιογόνες έως το τέλος του μήνα.

Ωστόσο, οι αποφάσεις για δομικές αλλαγές θα προκύψουν από τα στοιχεία που θα σταλούν έως τις 20 Νοεμβρίου, με τον ίδιο τρόπο: τα τριετή στρατηγικά και επιχειρησιακά με πηγές χρηματοδότησης, ισολογισμούς, πηγές πόρων αλλά και στοιχεία απασχόλησης του προσωπικού…

Πηγή: capital.gr