Αποστάσεις από τις εκτιμήσεις της τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λαμβάνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το οποίο τοποθετεί στα 13,7 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του 2012.
Το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ύφεση το 2012 θα ανέλθει στο 6,6%, ελαφρά ηπιότερη από αυτή που αναμενόταν στην προηγούμενη έκθεση του ΙΟΒΕ (-6,9%), ενώ η εκτίμηση για την ανεργία στο σύνολο του έτους αναθεωρείται ελαφρά επί το δυσμενέστερο, στην περιοχή του 24,2% (από 23,6%).
Ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Ραφαήλ Μωυσής και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Άγγελος Τσακανίκας παρουσιάζοντας σήμερα την τριμηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία τόνισαν πως η διαδρομή για την οικονομική ανάκαμψη είναι μαραθώνια, αλλά ήδη η χώρα έχει διανύσει ως τώρα αρκετά χιλιόμετρα και οι επιδόσεις της δεν είναι ευκαταφρόνητες.
Τα στελέχη του ΙΟΒΕ τάχθηκαν κατά των δρομολογούμενων πιέσεων στον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας ότι ήδη έχουν υπάρξει σημαντικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αφομοιωθεί.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε και υποβάλλεται ο ελληνικός λαός δεν αποβαίνουν εις μάτην και τα δεδομένα αυτά πρέπει να προβάλλονται διότι δικαιολογούν κάποια ψήγματα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Ο στόχος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και η εμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων είναι πολύ κοντύτερα από όσο συνειδητοποιεί ο μέσος πολίτης και ότι η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας πως το πρόσφατο
πακέτο μέτρων είναι όντως το τελευταίο μπορεί να αποδειχθεί πραγματική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ιδρύματος.
Ενδεικτικά το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι:
-Έχει επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος από 36,1 δισ. στο τέλος του 2009 σε 19,4 δισ. στο τέλος του 2011 και στόχο 13,7 δισ. στο τέλος του 2012. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που επιτεύχθηκε ποτέ σε χώρα της Ευρωζώνης.
-Το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών από 34,8 δισ. το 2008 περιορίστηκε σε 21,1 δισ. το 2011.
-Το πρωτογενές έλλειμμα από 10,4 % του ΑΕΠ το 2009 θα ανέλθει στο 1,4% φέτος.
Το ΙΟΒΕ αναφέρει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία πως δεν υιοθετεί καμία συγκεκριμένη εκτίμηση για την πιθανότερη μελλοντική πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους και αυτό επειδή η εκτίμηση αυτή περιβάλλεται από σημαντικές αβεβαιότητες που συνδέονται με τις γενικότερες μακροοικονομικές εξελίξεις.
Όπως σημειώνεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι ακόμα και μια μέτρια αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το 2013 οδηγεί σε σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της γύρω στο τέλος της δεκαετίας, και μάλιστα χωρίς περαιτέρω βοήθεια από τους πιστωτές της πέρα ίσως από κάποιες συνήθεις σε παρόμοιες καταστάσεις διευκολύνσεις.