Επιβράδυνση παρουσίασε η πορεία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, κλείνοντας το πρώτο οκτάμηνο του 2010 στο 32.2%.

Η επιβράδυνση οφείλεται, σύμφωνα με το Υπουργείο, στη μεγάλη συσσώρευση πληρωμών τόκων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, αλλά και λόγω υστέρησης στο σκέλος των εσόδων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 14.493 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 32,2%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο προέβλεπε μείωση 26,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%.