Μία αναδρομή στο παρελθόν του Αντώνη Σαμαρά, όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξόργιζε τους Ευρωπαίους με την άρνησή του να στηρίξει το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, επιχειρεί το περιοδικό Economist. Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι μετά και την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κερδίζει το σεβασμό των Ευρωπαίων εταίρων του, με αποτέλεσμα να αλλάζει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει ο Economist, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν πειστεί για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα προβλήματα όπως είναι η επιπρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να την κρατήσουν στο ευρώ, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κι άλλα χρήματα, υπογραμμίζει.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα ψευδή στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας οδήγησαν στην πεποίθηση, ιδιαίτερα στη Γερμανία, ότι το πρόβλημα του ευρώ ήταν το υπερβολικό χρέος και πως η λύση θα ήταν οι σκληρές περικοπές των δαπανών.
Ο Economist εκτιμά ότι ως οι λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα μπορούν να θεωρηθούν οι εξής: 1) Να εκταμιευτούν τα δάνεια διάσωσης για να συνεχίσει η Ελλάδα, με την υπόσχεση ότι τα κενά θα καλυφθούν στη συνέχεια, 2) η Ευρωζώνη να υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσει το ελληνικό χρέος, αν η ανάπτυξη κριθεί απογοητευτική, ή 3) εάν αρνηθεί το ΔΝΤ να συνεχίσει τη χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα, η Ευρωζώνη να αναλάβει το βάρος από μόνη της.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Economist, τα προβλήματα της Ισπανίας αποδεικνύουν ότι ακόμη και ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο έναντι μίας ενδεχόμενης οικονομικής κατάρρευσης.
Και καταλήγει: Η Ελλάδα ίσως να έχει δίκιο να νομίζει ότι η μεγαλύτερη ώθηση για την οικονομία της θα ήταν να δώσει τέλος στο δράμα της δραχμής. Όμως, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πρέπει να περιλαμβάνει και τους πιστωτές της και πρωτίστως τη Γερμανία. Το πρόβλημα του ευρώ δεν είναι μόνο τα δυσλειτουργικά κράτη, όπως η Ελλάδα, αλλά και η δυσλειτουργική νομισματική ένωση.