Υπάρχουν κάποια πρώτα θετικά αχνά δείγματα που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εναρκτήριο εκδήλωση του Επιχειρηματικού Συμβούλιου Ελλάδας – Αυστραλίας (ΕΣΕΑ).

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην ποιοτική βελτίωση του κεφαλαίου της αξιοπιστίας της Ελλάδας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό καθώς και στην ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού παρά την πολύ μεγάλη ύφεση. Υπογράμμισε, επίσης ορισμένα θετικά γεγονότα, όπως η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, η επιτάχυνση που παρατηρείται στο πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου μέσω μιας σειράς διαγωνισμών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και οι προσπάθειες δημιουργίας ισχυρών τραπεζικών σχημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η χώρα περνά από την σφαίρα των λόγων και προθέσεων στην υλοποίηση δύσκολων αποφάσεων, κάνοντας λόγο για τις τεράστιες θυσίες των πολιτών την χρονική περίοδο 2010-2012 που έχουν φθάσει σωρευτικά τα 49 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για οριακή κατάσταση αναφορικά με τα χρηματοδοτικά διαθέσιμα, επισημαίνοντας ότι θα εντείνεται η πίεση μέχρι να εκταμιευτεί η δόση που εκκρεμεί. Υπάρχει άμεση ανάγκη καταβολής της δόσης, τόνισε χαρακτηριστικά.