Στους περιορισμούς στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής που καθιστούν ανύπαρκτα τα περιθώρια άμεσης αλλαγής της «συνταγής» που εφαρμόζεται από την τρόικα αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα μέτρα της περιόδου 2013-2014 είναι εξαιρετικά επώδυνα για τους πολίτες, καθώς το 78% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβερνήσεως που περικόπτονται αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
«Από την ώρα που η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και δεδομένων των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, ο χώρος σχεδιασμού πολιτικών είναι αυστηρά περιορισμένος και εξαρτημένος από το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους και δανειστές μας», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το 2012 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 6,5%, ίσως και περισσότερο, ενώ εκτίμησε ότι το 2013 θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,8% και 5%.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα άμεση επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των δανειακών αναγκών της χώρας, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013.
«Στην Ισπανία, το προσχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει εκεί 40 δισ. περικοπές, κυρίως από κοινωνικές δαπάνες – ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη περικόψει 27 δισ. απ’ τον Προϋπολογισμό του 2012. Στη Γαλλία βλέπουμε 37 δισ. ευρώ μέτρα από αύξηση φόρων και περικοπή δαπανών. Στην Πορτογαλία έχουμε αύξηση της μέσης φορολογίας στο εισόδημα των πολιτών, ειδική έκτακτη εισφορά, φορολόγηση ακίνητης περιουσίας κ.ά.. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνει η Ιταλία, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε Σλοβενία και Κύπρο. Διαπιστώνουμε ότι πολλά κράτη της ευρωζώνης καλούνται να μειώσουν δραστικά το βιοτικό τους επίπεδο σε έκταση που δεν είχε γίνει στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Με βάση την πραγματικότητα αυτή, η «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης καλείται να βγάλει τη χώρα απ’ το τέλμα, εντός του ευρώ, με άμεση επιδίωξη την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος απ’ την επόμενη χρονιά».
Όπως τόνισε, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2013 με τις απαιτούμενες, υπό διαπραγμάτευση, παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπεται να περιοριστεί ακόμη περισσότερο στα 8 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ. Επίσης σημείωσε ότι το 2013 παρά την παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας η χώρα αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.
Τέλος, υπογράμμισε πως οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού 2013 προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 56,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 8,5% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2012.