Το ατύχημα, που φοβούνται οι ξένοι για τη χώρα μας, και το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για την Ευρωζώνη να οδηγηθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Με αισιοδοξία ότι η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει, αλλά και με πολλούς αστερίσκους, οι οποίοι πρέπει να ξεπεραστούν για να συμβεί αυτό, στέλεχος μεγάλης επενδυτικής τράπεζας περιγράφει την άποψη του για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.
Στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με την Πορτογαλία, στην Ελλάδα απουσιάζει η πολιτική συναίνεση για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
«Αυτή η έλλειψη συναίνεσης διώχνει τους επενδυτές και τους οδηγεί σε άλλες χώρες», επισημαίνει με νόημα, προσθέτοντας ότι η εικόνα πολιτικής αστάθειας λειτουργεί σε κάθε περίπτωση αποτρεπτικά, παρά το γεγονός ότι – όπως υποστηρίζει – ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει απομακρυνθεί.
Αυτό, το οποίο φοβούνται στο City του Λονδίνου, είναι ένα ατύχημα, που θα μπορούσε όπως λέει ο ίδιος να τινάξει στον αέρα τα πάντα.
Ποιο είναι αυτό το ατύχημα; Να μη δοθεί ολόκληρη η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να σπάσει σε τόσα κομμάτια, που κάθε άλλο παρά θα βοηθά την ελληνική οικονομία. Καταστροφική θεωρεί επίσης την παράταση στη χορήγηση της δόσης μετά τον Νοέμβριο.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Στο City δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την παρατεταμένη αναβλητικότητα των Ευρωπαίων, σε ό,τι αφορά τη λήψη οριστικών και μόνιμων αποφάσεων για την κρίση στην Ευρωζώνη. Εκτιμούν, δηλαδή, πως η αβελτηρία αυτή οφείλεται στο γεγονός πως το Βερολίνο επιδιώκει να παραπέμψει τις όποιες κινήσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα από σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, το στέλεχος εξακολουθεί να παραμένει θετικό απέναντι στις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, εκτιμώντας πως η προσαρμογή που έχει γίνει δημοσιονομικά είναι η μεγαλύτερη σε όλη την ευρωζώνη και πως, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο και του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης.