Στη διαπίστωση ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27» σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020 δεν προχωρούν αναφέρεται το κοινοτικό δελτίο «Αζάνς Ερόπ», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί ευρωπαϊκών υποθέσεων δεν σημείωσαν πρόοδο και παρουσιάστηκαν διχασμένοι αναφορικά με την επιθυμία της κυπριακής προεδρίας να μειώσει το συνολικό πακέτο που είχε προταθεί από την Επιτροπή το 2011. Παρά ταύτα, όπως επισημαίνεται, οι 27 εξέφρασαν την επιθυμία να βρεθεί συμφωνία έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η «Αζάνς Ερόπ» τονίζει ότι τα κράτη που επωφελούνται από το ταμείο συνοχής έχουν εναντιωθεί στην πρόθεση της προεδρίας να μειώσει τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή ενώ από την άλλη πλευρά οι αγροτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία αντιτίθενται στο σχέδιο της σταδιακής μείωσης της απευθείας βοήθειας που δίνεται στους καλλιεργητές. Από την πλευρά της η κυπριακή προεδρία δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νούμερα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο, ώστε να μην πολώσει τις συζητήσεις των αξιωματούχων, και σχεδιάζει να τα παρουσιάσει το Νοέμβριο.
Η πρόταση για τη μείωση των συνολικών δαπανών, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, δεν μπορεί να πείσει μία μεγάλη μερίδα των κρατών μελών, κατά το δημοσίευμα. Τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν την πολιτική συνοχής συνεχίζουν να αντιτίθενται σε συμπληρωματικές περικοπές στον προϋπολογισμό. Από την άλλη πλευρά, τα κράτη τα οποία τάσσονται υπέρ της άποψης ότι «πρέπει να ξοδεύουμε με πιο προσεκτικό τρόπο» ή αλλιώς αυτά με καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό (Φινλανδία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Μ. Βρετανία) επιθυμούν τη μείωση του συνολικού πακέτου. Η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Πορτογαλία, δηλαδή κράτη που επωφελούνται από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις δεν εκτιμούν καθόλου την πρόθεση της κυπριακής προεδρίας για τη μείωση των συνολικών δαπανών. Αυτές οι χώρες φοβούνται ότι η πολιτική της συνοχής θα καταβαραθρωθεί ακόμη περισσότερο. Ορισμένες μάλιστα είναι της άποψης ότι εάν υπάρξουν περικοπές, αυτές πρέπει να περιοριστούν στον τομέα του προϋπολογισμού ενώ σε ό,τι αφορά στη συνοχή, δεν μπορούν να υπάρξουν περικοπές για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Η Ισπανία υποστηρίζει ότι η αρχική πρόταση της Επιτροπής ήδη μείωνε τις δαπάνες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη συνοχή. Επομένως κάθε συμπληρωματική περικοπή θα έχει ιδιαίτερα δυσμενή επίδραση σε αυτές τις πολιτικές. Η Ιταλία με τη σειρά της εκτιμά ότι «το να ξοδεύουμε καλύτερα δεν σημαίνει να ξοδεύουμε λιγότερα αλλά να σκεπτόμαστε περισσότερο τις δαπάνες μας». Η Γαλλία αρχικά δηλώνει υπέρ της μείωσης του συνολικού κόστους αλλά παράλληλα υποστηρίζει ότι «αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο ισορροπημένο και όχι ομοιόμορφο». Η κυπριακή προεδρία υποσχέθηκε ότι αυτές οι αρχές θα εφαρμοστούν σε όλα τα προσεχή στάδια της διαπραγμάτευσης, καταλήγει το δημοσίευμα.