Ανατροπή δεδομένων σχετικά με την πορεία τού εξωτερικού εμπορίου τής χώρας κατά το επτάμηνο τού 2012, προκαλούν τα στοιχεία εξαγωγών και εισαγωγών από Τρίτες Χώρες, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ για τον περασμένο Ιούνιο.

Αφενός επιβεβαιώνεται η μείωση των εξαγωγών -για πρώτη φορά τους τελευταίους 20 μήνες- προς τις Τρίτες Χώρες, ενώ σημειώνεται σημαντική αύξηση των εισαγωγών από αγορές εκτός Ε.Ε. Ωστόσο, οι ρυθμοί εξέλιξης των εξαγωγών παραμένουν θετικοί και στο 7μηνο τού 2012 προκύπτει αύξηση 6,1%.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος τού ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η Ελλάδα γίνεται ολοένα και περισσότερο μία πιο ανοικτή οικονομία. Οι Έλληνες εξαγωγείς ανοίγουν νέες αγορές, αλλά ταυτόχρονα η κρίση ευνοεί τις εισαγωγές από Τρίτες, κυρίως, αναπτυσσόμενες χώρες. H αναπτυξιακή ισορροπία θα πρέπει να βασίζεται στην επέκταση της παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα, αλλά και την εδραίωση της χώρας σαν διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Για το λόγο αυτό ο ΠΣΕ υποστηρίζει δράσεις δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ εξαγωγέων και μεταφορέων, ενώ έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού νόμου και κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)».