Μιλώντας στη συνδιάσκεψη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας στη Βιέννη, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, τάχθηκε κατά ενός ενδεχόμενου αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Χωρίς να τους κατονομάσει, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά, πως εκείνοι που ζητούν μια έξοδο της Ελλάδας είναι «τσαρλατάνοι», υπονοώντας τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης – Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας – αλλά, προφανώς, και τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, τον αντικαγκελάριο, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Το Κόμμα των Ελευθέρων και ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας απαιτούν λυσσαλέα την άμεση διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα και την αποπομπή της από την Ευρωζώνη, ενώ ο κ. Σπίντελεγκερ παρουσίασε πρόσφατα μια αμφιλεγόμενη και έντονα επικρινόμενη πρόταση, για δημιουργία μηχανισμού αποπομπής χωρών-μελών από την Ευρωζώνη, που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Στην ομιλία του ο κ. Φάιμαν υπεραμύνθηκε της πρόσφατης απόφασης, στη βάση της οποίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγοράζει απεριόριστα, ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση, τονίζοντας πως πρόκειται για το καλύτερο μέτρο κατά της κερδοσκοπίας.
Συγχρόνως εξέφρασε την οργή του για εκείνους, οι οποίοι βγάζουν τα χρήματα από τη χώρα, όπως κάνουν οι πλούσιοι στην Ελλάδα και «αυτοί είναι οι κλέφτες, που εννοούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο αυστριακός καγκελάριος έθιξε στην ομιλία του θέματα, που αναμένεται να κυριαρχήσουν στον προεκλογικό αγώνα για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, το φθινόπωρο του 2013, ζητώντας, για παράδειγμα, την επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας και φόρου κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, το θέμα που τίθεται είναι η δίκαιη κατανομή του πλούτου, καθώς, με την οικονομική κρίση, έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων.
Συγχρόνως απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Λαϊκού Κόμματος ότι με τον φόρο κληρονομιάς και με ένα αφορολόγητο ποσό στο ένα εκατομμύριο ευρώ, θίγονται μεσαία κοινωνικά στρώματα, τονίζοντας με έμφαση, πως ο ίδιος δεν γνωρίζει πολλούς εργαζόμενους που κληρονομούν ένα εκατομμύριο ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ο καγκελάριος Φάιμαν είχε απευθύνει πριν δύο εβδομάδες, έντονες προειδοποιήσεις, να μην γίνονται «επιπόλαιες δηλώσεις» για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Υπονοώντας προφανώς τις δηλώσεις που γίνονται τακτικά από κυβερνητικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος (κυρίως από την υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αλλά και τον Μίχαελ Σπίντελεγκερ), με περιεχόμενο, την απειλή αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Φάιμαν είχε τονίσει πως, προτού παρουσιαστεί η έκθεση της «τρόικα» για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να διατυπώνονται οποιεσδήποτε εικασίες.