Ανοδική είναι και το 2012 η τάση περιορισμού του διμερούς εμπορίου της Ελλάδας με την Ολλανδία, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, λόγω, κυρίως, της αντιστροφής της ανοδικής τάσης των, ήδη περιορισμένων, ελληνικών εξαγωγών στην χώρα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ολλανδία είναι ο 7ος κυριότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, που συμμετέχει στον όγκο των ελληνικού εξωτερικού εμπορίου με 4,2%. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι ο 40ός εμπορικός εταίρος της Ολλανδίας, που συμμετέχει στον όγκο του ολλανδικού εξωτερικού εμπορίου με μόλις 0,3%.

Το α’ πεντάμηνο του 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μειώθηκε κατά 9,1%, οι εισαγωγές κατά 10,3%, οι εξαγωγές κατά 3,2% και το εμπορικό έλλειμμα με την Ολλανδία κατά 11,9%. Η μείωση των ελληνικών εξαγωγών στη Ολλανδία, που εμφανίζεται στα προσωρινά στοιχεία του 2012, αν και περιορισμένη, συμβαδίζει με την τάση μείωσης των ενδοκοινοτικών εξαγωγών της Ελλάδας (26,3%), που οφείλεται, κυρίως, στον προσανατολισμό του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου προς τις αγορές τρίτων χωρών, με συνέπεια τη σημαντική αύξηση (44,1%) των εξωκοινοτικών εξαγωγών της χώρας, το α’ πεντάμηνο του 2012.

Το 2011, η Ελλάδα εξήγαγε στην Ολλανδία 541 κατηγορίες προϊόντων, με δέκα από αυτές να καλύπτουν το 51,1% των ελληνικών εξαγωγών. Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας στην Ολλανδία είναι: φάρμακα, ψάρια, σταφύλια, πούρα, καπνά, ντομάτες, καρποί και βρώσιμα φρούτα, πλάκες από αργίλιο, μελάνια τυπογραφίας.