Την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα και την Ισπανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά η Γαλλία κατά τη διάρκεια της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.
«Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να διαχειρισθούμε τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι», είπε ο γάλλος υπουργός κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Κέντρου Bruegel, στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μία λύση ισχυρή και δομική».
«Ιδανικά, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να φθάσουμε σε λύση κατά τη διάρκεια του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» σημείωσε, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Ισπανία, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός της ανάπτυξης.
«Ο Πιερ Μοσκοβισί επαναδιατύπωσε την προσήλωση της Γαλλίας στην ακεραιότητα της ευρωζώνης» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες.
Ο Πιερ Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης τραπεζικής ένωσης μεσοπρόθεσμα, με την συγκρότηση ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να βρίσκεται «σε πλήρη λειτουργία κατά το 2013» και πρόσθεσε ότι όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία αυτού μηχανισμού, θέση στην οποία είναι αντίθετη η Γερμανία.
Δήλωσε, επίσης, ότι η ευρωζώνη πάσχει από τρεις ασθένειες: την τραπεζική κρίση που έχει μετατραπεί σε κρίση χρέους, την έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της και το δημοκρατικό έλλειμμα.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τάχθηκε επίσης υπέρ μίας ισχυρότερης οικονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, με τη θέσπιση θέσης «υπουργού Οικονομικών» και τη συγκρότηση μίας «κοινωνικής ένωσης». Αναφέρθηκε ακόμη και στον «φεντεραλισμό, μία προοπτική «που μπορούμε να επιδιώξουμε μακροπρόθεσμα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις.