Πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων και τις ελαφρύνσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο κορμός της ρύθμισης είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για μείωση των δόσεων στο 30% του εισοδήματος με επιμήκυνση διάρκειας, κατά τα πρότυπα των διευκολύνσεων που υιοθετήθηκαν για τους δανειολήπτες δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ένα από τα σενάρια που έχουν στο συρτάρι τους οι τράπεζες είναι το «πάγωμα» της πληρωμής κεφαλαίου ως και πέντε χρόνια, με καταβολή μόνο των τόκων.

Μία πιο ρηξικέλευθη πρόταση είναι για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο μνημόνιο, η συνολική δόση να μειωθεί στο 30% και το υπόλοιπο ποσό (τόκοι και κεφάλαιο) να κεφαλαιοποιείται άτοκα.

Ακόμα μία σκέψη είναι η λογική του leasing, που εφαρμόστηκε στην Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι δάνειο μετατρέπεται σε μακροχρόνια μίσθωση και το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας.

Επίσης, μία λύση είναι η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, πέρα από τα 40-45 έτη που ισχύει σήμερα, με συμβάσεις… 100 ετών.