Για τις βαριές συνέπειες που θα είχε μια διάσπαση της Ευρωζώνης, προειδοποίησε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, μιλώντας σήμερα –παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο– στις εργασίες του «Ευρωπαϊκού Φόρουμ Άλπμπαχ», στο Άλπμπαχ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης από 50 χώρες του κόσμου.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις για την Αυστρία, ο καγκελάριος τόνισε πως θα κόστιζε μέσα στον πρώτο χρόνο 11% του ΑΕΠ ή 32 δισεκατομμύρια ευρώ και θα απαιτούνταν πέντε χρόνια για μια ανάκαμψη της χώρας, ενώ η ανεργία (σ.σ. βρίσκεται στο 4%, είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ) θα αυξανόταν κατά 3,3% και οι θέσεις εργασίας θα μειώνονταν κατά 140.000.
Ο Φάιμαν χαρακτήρισε αδιανόητο το κοινωνικό και πολιτικό κόστος ενός τέτοιου σεναρίου, σημειώνοντας πως εάν προστεθούν και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του νομίσματος, η κατάσταση θα χειροτέρευε επιπλέον.
Ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε την απαίτησή του για την επιβολή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μια κοινή Τραπεζική Ένωση και μια κοινή διαχείριση χρέους στην Ευρωζώνη, κάτι, που όμως, όπως σημείωσε, απαιτεί κοινούς αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης, εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή στην ανεργία των νέων, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση, δεν μπορεί να σταματήσει «στα μισά του δρόμου», ούτε να επιστρέψει στο status quo ante.