«Η Ισπανία θα αποφασίσει εάν ναι ή εάν όχι, το πότε και το πώς» θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ στη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.

Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε πως ο Ραχόι του εξήγησε την κατάσταση στην Ισπανία και παραδέχθηκε πως η χώρα «έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες, μεγάλες θυσίες» και «τα αποτελέσματα ήδη είναι ορατά». Ο Ραχόι, από την πλευρά του, επανέλαβε την «ακλόνητη αποφασιστικότητά του να συνεχίσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων».

Ωστόσο ο Ολάντ επεσήμανε σχετικά πως η πίεση των αγορών παραμένει ισχυρή και πως «τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά», υπενθυμίζοντας πως «μεταξύ των καθηκόντων της ΕΚΤ είναι μεν η σταθερότητα των τιμών, αλλά επίσης και η νομισματική πολιτική». Και οι «διαφορές των επιτοκίων», που διαπιστώνονται σήμερα στις διάφορες χώρες της Ευρωζώνης, «μπορούν να δικαιολογήσουν μία παρέμβασή» της, τόνισε ο Ολάντ.

Η ΕΚΤ υπενθυμίζεται πως έχει εκδηλώσει προθυμία να βοηθήσει την Ισπανία μέσω της εξαγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά αναμένει πρώτα επίσημο αίτημα από τη Μαδρίτη.

Ο Ραχόι επανέλαβε πως η Ισπανία θα αποφασίσει εάν θα προσφύγει για δανεισμό όταν η ΕΚΤ της εκθέσει λεπτομερώς πως προτίθεται να παρέμβει στις αγορές κρατικού χρέους, προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση στο ισπανικό χρέος.