Ιδιαίτερα ανησυχητικά εξακολουθούν να είναι τα μηνύματα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς. Έχοντας ήδη ξεπεράσει το πρώτο μισό του 2012, η μαύρη τρύπα στα έσοδα παραμένει διευρυμένη, και την παρτίδα στο στόχο μείωσης του ελλείμματος σώζει το πάγωμα πληρωμών και δημοσίων επενδύσεων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου.
Το Γενικό Λογιστήριο αποδίδει την απόκλιση «στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 1,397 δισ. ευρώ) κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 έως τις 10 Αυγούστου 2012 και τις 8 Ιουνίου 2012 αντίστοιχα, στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 686 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης και τέλος στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και λοιπών άμεσων φόρων.
Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους επταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων».
Υπό αυτές τις συνθήκες, το τσεκούρι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η μείωση άλλων πρωτογενών δαπανών έχουν ως αποτέλεσμα οι δαπάνες να παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,415 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (45,267 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.
«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2,438 δισ. ευρώ αλλά και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έναντι του στόχου κατά 1,977 δισ ευρώ. Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1,983 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (207 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (160 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Ιούλιο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 3,15 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,6% (ή 2,6 δισ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη περιορισμού των κρατικών δαπανών».
Έτσι, το έλλειμμα στο επτάμηνο έφτασε στα 13,2 δισ. ευρώ και το πρωτογενές στα 3,1 δισ. έναντι στόχων 14,8 και 4,54 δισ. αντίστοιχα.