Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης μαζί με εκπροσώπους των εταιρειών CHARTIS GREECE S.A., MANPOWERGROUP S.A., JOHNSON & JOHNSON HELLAS S.A., GOOGLE GREECE, HEWLETT-PACKARD HELLAS E.P.E., CHEVELLAS S.A., SAS INSTITUTE S.A., LOCKHEED MARTIN (INTERNATIONAL) S.A., PWC (PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS SA), ACCENTURE S.A., NAVIGATOR TRAVEL & TOURIST SERVICES LTD., COCA COLA 3E και AMWAY HELLAS συναντήθηκε χθες με την ομάδα των έξι Αμερικανών Γερουσιαστών κ.κ. Kent Conrad, Patrick Leahy, Thad Cochran, Olympia Snowe, Jeanne Shaheen καί Dennis Cardoza που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα.
Την ομάδα των Αμερικανών Γερουσιαστών συνόδευε ο βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Chris Smart, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Daniel B. Smith και επιτελείο συνεργατών των Αμερικανών Γερουσιαστών.
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Αμερικανούς Γερουσιαστές πάνω σε θέματα σχετικά με την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την ασφυξία πού προκαλεί στην αγορά η έλλειψη ρευστότητας, την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και να δημιουργήσουν ένα κλίμα κατάλληλο για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Αμερικανούς Γερουσιαστές για την πορεία της δημοσιονομικής εξισορρόπησης της χώρας και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τόσο ο πρόσφατος σχεδιασμός όσο και τα μέτρα που αυτός περιλαμβάνει βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι τη δημοσιονομική της ισορροπία και να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.
Τέλος, η ελληνική πλευρά ανέπτυξε στους Αμερικανούς επισήμους τους λόγους πού επιβάλλουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας στα πλαίσια του Μνημονίου καθόσον τόσο η υλοποίηση όσο και η απόδοση των μεταρρυθμίσεων χρειάζονται τον απαραίτητο χρόνο γι αυτό, ενώ όμως παράλληλα οι ταμειακές ανάγκες του κράτους τρέχουν άμεσα με κίνδυνο να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί Γερουσιαστές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα την οποία συνέδεσαν με την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα να βρεθεί μια ριζική και ουσιαστική λύση στο γενικότερο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πρόβλημα και τόνισαν πως οι ΗΠΑ πράττουν και θα πράξουν κάθε τι δυνατό ώστε να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια.
Τέλος οι Αμερικανοί Γερουσιαστές τόνισαν τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα λόγω των μακροχρόνιων δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες και διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα κάνουν κάθε τι δυνατό ώστε με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ να ενημερώσουν την αμερικανική κοινή γνώμη, τη Γερουσία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πορεία των συζητήσεών τους στην Ελλάδα και να συμβάλλουν στην διευκόλυνση της ελληνικής προσπάθειας στα πλαίσια ρεαλισμού και αμοιβαίας κατανόησης.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη της ομάδας των Αμερικανών Γερουσιαστών στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης θύμισε ότι η επίσκεψη αυτή είναι συνέχεια των πυκνών επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και τόνισε ότι οι επισκέψεις αυτές αλλά και οι ενέργειες που τις ακολουθούν αποτελούν έμπρακτη έκφραση της βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα στις κρίσιμες αυτές ώρες για την οικονομία της και το λαό της.
Ζητήσαμε συνέχιση των διμερών συζητήσεων για εμπορική και οικονομική συνεργασία με την προσθήκη στον διάλογο τρόπων διάχυσης αμερικανικής τεχνογνωσίας στην Ελλάδα σε τομείς όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής καί η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην γεωργία. Τους παραδώσαμε το κείμενο των 10 δράσεων πού προτείναμε στην ελληνική κυβέρνηση από τις οποίες ήδη τους επισημάναμε ότι δύο, δηλαδή η θέσπιση ενός σταθερού κι ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου και η δημιουργία ενός κεντρικού αδειοδοτικού οργάνου για κάθε επένδυση στην Ελλάδα με την συμβολή του Invest in Greece, ήδη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.
Οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα να παρουσιάσει άμεσα κάποια σημαντική επιτυχία σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών της ώστε να πείσει την διεθνή κοινότητα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της. Παράλληλα, θα αναλάβουμε άμεσα κοινές πρωτοβουλίες με στοχευμένες ενέργειες σε σημαντικά κέντρα στις ΗΠΑ ώστε να παρουσιάσουμε την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την ελκυστικότητα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Είναι βέβαιο, κατέληξε ο κ. Γραμματίδης, ότι πολύ σύντομα θα δούμε το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών στα πλαίσια τόσο της παρουσίασης της χώρας στην Αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, όσο και της διαδικασίας επαναπροσέγγισης των σχέσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της.